Åklagaren kräver fängelse för terrorbrott

På torsdagen avslutades rättegången i Stockholms tingsrätt mot de två irakiska män som misstänks för terroristbrott. Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarström krävde mellan åtta och tio års fängelse för männen.

Hon betonade vilka allvarliga brott de åtalats för.

– Det som sker i Irak där många sprängs i luften och dödas är oerhört allvarligt, säger vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Ska ha samlat in pengar
Enligt Agnetha Hilding Qvarnström har de två männen samlat in pengar, närmare bestämt motsvarande minst 148 000 amerikanska dollar, som finansierat terrordåd i Irak.

Ett av dem var det i Arbil förra året då över 100 människor dog.

Bevis i form av bland annat mejl
I sitt slutanförande radade åklagaren upp sina bevis. Det är främst mejl, brev och telefonsamtal mellan männen och personer som pekas ut som kända terrorister inom terrornätverket Ansar al Islam.

Även kartor över olika områden i norra Irak och ett testamente från en misstänkt självmordsbombare har hittats hemma hos en av de misstänkta.

Huvudmannen hävdar sin oskuld
Men bevisen är långt ifrån tillräckliga menar de misstänktas advokater. Peter Mutvei försvarar den 29-åring som pekats ut som huvudman, men som hävdar att han är fullkomligt oskyldig.

– Det kan vara så man tror att klienten är skyldig, men tittar man på detaljerna så håller det inte.

Advokat Ola Salomonsson försvarar en 25-årig man som erkänt att han visserligen skickat pengar till Ansar al-Islam, men de var avsedda för hjälpverksamhet och inte terrorism.

25-åringen, som i polisförhören berättat ganska öppet om sina kontakter med Ansar al Islam, har under rättegången blivit allt mer tystlåten.

Hotad till livet
Enligt advokat Ola Salomonsson beror det på att han blivit hotad till livet genom ett religiöst utlåtande, en så kallad fatwa.

– Jag tror betytt stort mått rädsla för framtiden. I den här sortens utredningar finns starka krafter som verkar i bakgrunden, det är det inget tvivel om, säger advokat Ola Salomonsson.

Domen mot männen kommer den 12 maj.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se