Jakten på den perfekta jullåten

Genusvetare: Ingen markerar att tomten nu kan vara en kvinna

1:16 min

P4 Gävleborg är på jakt efter den perfekta jullåten. Till vår hjälp tog vi i dag Sarah Ljungquist, genusvetare och litteraturvetare på Högskolan i Gävle som fick analysera en handfull jullåtar ur ett genusperspektiv.

P4 Gävleborg har under lång tid funderat på den perfekta jullåten.

Varje jul startar tankeverksamheten och debatterna på redaktionen. Vad ska finnas med i en jullåt? Vem ska sjunga den? Vilken textrad måste finnas med? Vad är en jullåt?

I år tänker vi genom olika vägar ta oss fram till den perfekta jullåten, i år hittar vi den! Men för att kunna finna denna heliga musikgraal så behöver vi er hjälp. Vi tror att någonstans därute finns kunskapen, kunnandet och taktkänslan som kan hjälpa oss att hitta fram till den perfekta jullåten.

I dagens eftermiddagsprogram tog vi hjälp av genus- och litteraturvetaren Sarah Ljungquist på Högskolan i Gävle som fick analysera tre traditionella jullåtar.

Sarah Ljungquist poängterade att nästan alla jullåtar tar avstamp i det traditionella julfirandet och det heteronorma. Det är alltjämt heterosexuella relationer som gestaltas. Även nya låtar plockar upp den traditionella synen på genus och ingen låt markerar att tomten faktiskt kan vara en kvinna i dag.

Hör hela intervjun längst ned i artikeln.