Arie tänder ljus för friheten

4:34 min

I dag tänds det första ljuset av åtta när den judiska högtiden Chanukka startar. För Arie Meuchas som bor i Jönköping är det en viktigt tradition som betyder mycket för hans identitet.  

Chanukka är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan. 

– Vi brukar tända ett ljus per dag i åtta dagar, säger Arie Meuchas.

 Den historiska bakgrunden handlar om hur de judiska soldaterna sökte efter helig olja när de skulle återerövra Jerusalem och templet. De hittade bara tillräckligt med olja för en dag. Men som genom ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Därför pågår Chanukka i just åtta dagar enligt legenden.

Under högtiden äts det också därför mycket friterad mat. 

– Vi äter mycket friterad mat på grund av historien med oljelampan, säger Arie. Vi äter till exempel något som vi kan jämföra med donuts. Det är väldigt gott och fullt med kalorier.

Just i år infaller den åttonde dagen med julafton. En högtid som normalt inte firas inom judendomen. Men i Aries familj blir det dubbelt firande.

– Jag är gift med en svensk kvinna och vi firar julafton enligt kristen tradition. Vi öppnar julklappar och tänder det sista ljuset, helt enkelt.