Årskrönika: Popmusiken skapade debatt 2014

4:12 min

Det popmusikaliska året 2014 var späckat av händelser, framgång och diskussion. Popkritikerna Kalle Kovacs och Rebecka Ljung har summerat det viktigaste och det bästa. Här är deras årskrönika.

På svensk mark var 2014 otvivelaktigt de unga, mäktiga kvinnornas år. Vassa rappare som Silvana Imam, Linda Pira, Cleo och Rosh byggde ut svensk hiphop – och flera uppträdde faktiskt på Dramatens stora scen.

Poppigare Tove Lo och Seinabo Sey hittade sin internationella publik under året, intill rutinerade First Aid Kit, Robyn och årets stora comeback – Mapei.

Trots de många starka hiphopkvinnorna, var det dyster läsning när resultatet om jämställdhet på musikscenerna runt om i Europa ramlade in. Jämställd festival konstaterade att 91 procent av akterna på Europas tio största hiphop- och reggaefestivaler var mansdominerade.

Inför den kommande festivalsommaren så verkar inte en ändring vara på gång, för av de bokade akterna till Bråvalla har i dagsläget endast två av akterna kvinnliga medlemmar.

2014 var året då populärmusiken tog ställning och skapade debatt. Rapduon Kartellen bokades och avbokades på flera scener på grund av kontroversiella formuleringar, och i valrörelsen bekände artister som Jenny Wilson, Silvana Imam och Christopher Sander rosa färg.

De andra större partierna hade glesare musikstöd, och vissa kritiserades eller hånades till och med för sina kampanjlåtar.

På den internationella scenen blommade den experimentella musiken året ut, och till slut kunde inte ens Pink Floyd hålla sig borta från att bidra. The Pineapple Thief, Engineers, Thirteen Senses och Owl John är bara några av banden som lanserade minnesvärda album, men vackrast var Nordic Giants debut-EP som bara kan beskrivas med ett ord: Elegant.

Den kritikerkramade elektroduon The Knife skärpte tilltalet under 2014, med sin antinationalistiska kabaré ihop med konstgruppen Ful. "Europa Europa" fick premiär under Almedalsveckan i Visby och gav en känga åt den europeiska migrationspolitiken.

Popvärlden skakades senare av ryktet att The Knife lägger ner – men den nyheten har Karin Dreijer dementerat.

Vilken är då låten vi bär med oss i hjärtat från året som gått? "Shoreline"? Nja, kanske inte ändå. Även om Broder Daniels indie-anthem skapade nya rubriker i år, då hyllningsmonumentet Shorelinestenen i Göteborg vältes och restes igen om vartannat.

– Jag tycker att årets låt är ”Vi borde prata men det är för sent”, av det svenska rockbandet Les Big Byrd och amerikanska sångaren Anton Newcombe, från The Brian Jonestown Massacre. Jag tycker att den är tidlös, säger Rebecka Ljung.

Kalle Kovacs har en annan favorit:

– Det fanns en låt i år som gav mig gåshud varje gång jag hörde den. Nämligen Kents tolkning av den ljuva samtiden – "La Belle Epoque".

 

Kalle Kovacs favoritalbum 2014:

  1. Nordic Giants – Build Seas, Dismantle Suns (EP)
  2. The Pineapple Thief – Magnolia
  3. Thorsten Flinck – Till flickorna på Upplandsgatan 71 från fiaskot mittemot
  4. Thirteen Sanses – A Strange Encounter
  5. Kent - Tigerdrottningen


Rebecka Ljungs favoritspår 2014:

Les Big Byrd - Vi borde prata men det är för sent
Moto Boy - Someday
Benjamin Clementine - Condolence
enny Hval & Susanna - Medusa
Perfume Genius - Queen
Alice Boman - What
Beatrice Eli - Violent Silence

Kite - True Colours
Ty Segall - Tall Man, Skinny Lady
Shamir - On The Regular
Hurula - Om jag tänker alls
Jonathan Johansson - Ny/Snö
Mariam The Believer - To Conquer Pain With Love
Solen - Kom kom kom

Iceage - Forever
Sharon van Etten - Every Time The Sun Comes Up
Silvana Imam - Svär på min mamma
JJ - All White Everything
Mapei - Second To None
Hello Saferide - The Crawler
Den svenska björnstammen - Evig lycka
Markus Krunegård - Under broarna i Skanstull