Paraffinutsläpp utanför Öland kan ha varit olagligt

2:09 min

På sydöstra Öland fortsätter insamlingen av de stora mängder paraffinklumpar som ligger längs stränderna. Mörbylånga kommun har gjort en anmälan om misstänkt miljöbrott - eftersom det tvärtemot vad man tidigare trott sannolikt handlar om ett olagligt utsläpp.

P4 Kalmar kunde förra veckan berätta om de stora mängder paraffin som hittats längs sydöstra Ölands kust.

Det är fortfarande okänt vilket fartyg som släppt ut den varma massan som stelnat när det kommit i vattnet och sedan flutit i land i massor längs en sex mil lång remsa.

Men Mörbylånga kommun har nu, sent omsider, gjort en anmälan om miljöbrott eftersom utsläppet mycket väl kan vara en brottslig handling.

– Vi har lämnat in en åtalsanmälan om miljöbrott i förra veckan, säger Kajsa Lindberg som är miljöchef i Mörbylånga kommun.

– Det första beskedet vi fick från Kustbevakningen var ju att den här typen av utsläpp förekommer och att om man följde vissa regler så var det okej att göra såhär, men nu är det så stora mängder så då har vi förstått att det inte alls kan ligga inom de ramarna för vad man kan få släppa ut. Därför gjorde vi en åtalsanmälan i förra veckan, fortsätter hon.

Samtidigt står det klart att fenomenet med trögflytande eller stelnande ämnen som flyter upp längs stränderna inte är isolerat till bara Öland. Över 60 incidenter har rapporterats sedan år 2010 - som mest fick 20 ton rensas upp från en strand i Polen och i Danmark som drabbats hårt - och frågan har väckt starka reaktioner.

På sydöstra Öland räknar man nu med att 60 procent av paraffinet har plockats upp. Och i måndags var alla tjänstemännen på miljökontoret i Mörbylånga ute och plockade – alltså Kajsa Lindbergs egen stab som fått lite omväxlande arbete.

– Vi kände att vi också ville hjälpa till, och vi samlade nog ihop 400 kg på den där tiden. Nu var vi vid mitten av området där det flutit i land, där det ligger allra mest, så det tar ju lång tid och det är inte så lätt att gå där vid den här tiden på året. Vi sjönk ner flera gånger och försvann i olika hål och sådär. Men vi tog oss ju tillbaka till kontoret tillslut, det var inte så farligt, säger Kajsa Lindberg till P4 Kalmar.