En av tio blir utan tjänstepension

1:52 min

Minst var tionde anställd i Sverige saknar tjänstepension. När de lämnar arbetslivet riskerar de att få mycket låg pension. Och det är framför allt unga som bör se upp, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Det är ju så att framför allt där unga jobbar, där finns det inte lika ofta kollektivavtal på arbetsplatserna. Där finns det inte heller alltid tjänstepension. Jag tror att man är glad att få ett jobb i dag, säger Monica Petersson.

Är man ung och ny på arbetsmarknaden är tjänstepension knappast det första man tänker på. Men den som arbetar utan tjänstepension måste räkna med betydligt mindre att leva på den dag då arbetslivet är över.

Enligt organisationen Företagarna arbetar över en halv miljon i Sverige i företag utan kollektivavtal. Och inte sällan låter de arbetsgivarna bli att betala tjänstepension för sina anställda.

Ofta handlar det om små företag där ledningen tycker att det är för dyrt eller för krångligt med kollektivavtal.

– Till exempel inom kafévärlden. Det finns också vissa konsultyrken där detta är vanligt. Det finns en hel lista på yrken där det ofta saknas kollektivavtal. Mediebranschen hör dit, säger Monica Petersson.

För ett par årtionden sedan var det mycket vanligare än i dag man stannade på en eller ett par arbetsplatser genom hela sitt arbetsliv. Numera är det vanligare att man byter arbetsgivare då och då. Och då gäller det att välja rätt, om man har chansen.

– Har man möjlighet att välja jobb, något som alla inte har, men om man har det är det självklart så att man ska välja en arbetsplats som erbjuder kollektivavtal, alla gånger. Men om den möjligheten inte finns måste man spara själv.

Annars måste man leva snålt de år i livet då man kanske hade förväntat sig en bekväm tillvaro.

– Konsekvensen är ju att man får en låg pension i slutänden, säger Monica Petersson.