Bortglömd blodig konflikt i norra Uganda

Den värsta bortglömda konflikten, enligt FN, pågår fortfarande efter 19 år i norra Uganda. En rebellstyrka på omkring 400 man har lyckats få nästan två miljoner människor att fly för att söka skydd i tillfälliga läger. SR:s korrespondent Vincent Dahlbäck har besökt Bobi Camp i norra Uganda.

Bara ett par timmar innan jag kommer till Bobi Camp, så anföll rebellgruppen LRA, och förde bort fyra personer som var ute i gryningen för att söka mat. Stämningen är upprörd bland de 22 000 interna flyktingarna som trängs här. De bor tätt, tätt, i runda lerhyddor med halmtak som de själva byggt, nära en polisstation, men den tryggheten hjälpte inte.

Ödsligt land
Jag har kört längs ödsliga vägar, utan bilar, och genom övergivna byar, för att komma till Bobi.

Så ser hela norra Uganda ut; övergivet, ödsligt, och människorna samlas i 200 läger liknande Bobi Camp, officiellt 1,6 miljoner interna flyktingar, varav minst en miljon är barn, som hålls gömda.

Barn i armén
Rebellgruppen LRA kan fritt röra sig i det övergivna landskapet, bland täta gröna träd och högt gräs.

14 000 soldater från Ugandas armé hittar sällan någon rebell, men rebellerna hittar civila i dagliga attacker. De mördas på de mest brutala sätt, och kropparna lemlästas.

LRA:s kärna är bara 400 tränade män, men det finns också alltid ett tusental bortrövade barn som är de som får utföra de blodiga dåden. Ibland emot sina egna familjer.

Beredda på förlåtelse
Kriget, som pågått i 19 år, sägs vara riktat mot regeringen, men det är bara civila från den egna landsändan som dödas. Och dessa bara hoppas på ett slut; alla rebeller är välkomna hem, säger Alex Ndong, det är ju våra egna.

– Det är våra barn och våra släktingar. Och all framtid som försvinner för allas barn. Vi är beredda att förlåta – men låt oss få fred och kunna återvända till våra övergivna hem, säger han.

Vincent Dahlbäck, Bobi Camp, norra Uganda
vincent.dahlback@sr.se