30-årsminnet av Vietnamkrigets slut firas

På lördag firar Vietnam 30-årsminnet av det USA-stödda Saigons fall och slutet på Vietnam-kriget. Men för en del vietnameser väcker firandet blandade känslor.

Regissören ropar direktiv till långbenta vietnamesiska modeller. De ingår i det extravaganta firandet av krigsslutet för 30 år sedan, det här är generalrepetition inför högtiden.

Många av dem som stannar till för att titta var inte ens födda när den USA-stödda regeringen kapitulerade, när de sista amerikanerna flydde i helikopter från ambassadens tak, eller när kommunisterna tog över presidentpalatset efter sin militära triumf.

Fotograf var med
En som var med i händelsernas centrum den 30 april 1975 var fotografen Hoang Van Cuong, amerikanska nyhetsbyrån UPI:s man i Saigon.

Stridsvagnsbesättningarna från kommunistsidan frågade artigt om vägen till presidentpalatset. Två stridsvagnar, nummer 843 och 390, brakade igenom staketet. De står ännu parkerade, idag nymålade, utanför palatset.

– Jag följde med dem och fick mina bilder, berättar Cuong om sina berömda foton.

Blandade känslor
Inne i palatset väntade Sydvietnams siste president på att få kapitulera, han hade bara suttit vid makten i 48 timmar. ”Vi har väntat på er för att kunna

överlämna makten” sa presidenten när den kommunistiske officeraren klev in palatset. Officeraren svarade: ”Ni har ingenting kvar att lämna över”.

För Cuong väcker firandet i morgon blandade känslor. Själv gömde han sig efter kriget i nio år bland fiskare i Mekong-deltat. När han återvände satte kommunisterna honom under sju år i vad de kallade ”reformläger” för dem som samarbetat med sydsidan.

Om Cuong är bitter döljer han det väl. Han säger att han är mycket glad att Vietnam idag är återförenat. Han säger att alla i dag har glömt kriget.

Nils Horner, Ho Chi Minh-staden
nils.horner@sr.se