Skellefteå

Tunna med bildskärmar hjälper beslutsfattare

1:33 min

En tunna med bildskärmar gör det möjligt att uppleva miljöer där man annars inte kan befinna sig. 

Tunnan är 5 meter hög, den har en diameter på 10 meter och den utvecklas just nu vid Luleå Tekniska Högskola i SkellefteåProfessor Olle Hagman är en av de som arbetar med tunnan.

– I vissa miljöer kommer du inte in, det kan vara en gruva eller en sågmaskin där det är för farligt att sticka in huvudet. Om vi tar Skellefteå Kraft exempelvis,  man vill inte åka till sina vindkraftverk för det är en lång resa och man kanske inte får gå i närheten, och man kan då få den upplevelsen på nära håll, säger Olle Hagman.

Virtuell tunna
Inne i tunnan sitter smala höga bildskärmar som matas med bilder och mätdata från någon typ av miljö. Den som går in i tunnan ska kunna styra och uppleva olika skeenden och processer på ett kraftfullt och verklighetsnära sätt. Och storleken på tunnan gör att den kan rymma hela styrelsen, eller projektgruppen och diskutera vad är det som händer i en process.
– Finessen är att man kan vara många människor som upplever samma sak samtidigt och diskutera det. Genom att vara i tunnan och få en gemensam upplevelse så skapar man förmodligen bättre processer och bättre beslut. Det är som att spela ett datorspel fast det har med verkligheten att göra, och det tickar ut kronor och ören i slutändan, säger Olle Hagman

Finansiering
Just nu är en niondel av tunnan klar och Olle Hagman hoppas på finansiering från Eu, kommuner,  regionerna i norr och näringslivet.
– Det sak bli enormt intressant att se vad vi kan skapa i detta projekt, säger Olle Hagman.