Blair hårt ansatt av väljare i tv-debatt

Den brittiske premiärministern Tony Blair blev hårt ansatt om Irak och sin egen trovärdighet på torsdagskvällen i en tv-debatt inför valet nästa torsdag.

Irak blev den dominerande frågan när Blair och ledarna för de två andra stora partierna blev utfrågade av en studiopublik i direktsändning.

Delar av publiken buade när Blair som den siste av de tre partiledarna intog sin plats på scenen. De blev utfrågade en efter en, och Blair hårdast och mest aggressivt.

Talade om Irakkriget
När han talade om beslutet att gå i krig i Irak som ett svårt politiskt beslut sade en kvinna: Vad det var ett politiskt beslut att stödja din bäste kompis George Bush.

En ung man kallade Blair rakt ut för lögnare: Du ljög för landet om Iraks vapen, det är därför vi inte kan rösta på dig i valet.

Såg synbart svettig ut
Blair är bra på att ta fientliga utfrågningar, men efter duster om Irak, universitetsavgifter och sjukvården var han synbart svettig och en ur publiken klämde till med: Det är tur för dig mr Blair att oppositionen är så svag.

Den konservative oppositionsledaren Michael Howard fick det inte mycket lättare. Det buades åt honom också. Han blev angripen för sin hårda invandrings- och asylpolitik och för att han, som själv stödde Irakkriget, nu anklagar Blair för att ha ljugit om skälen för det.

Hur skadad Blairs trovärdighet än är så är han långt mer populär än Howard i opinionsundersökningarna, så Howard fick publikfrågan: Hur känns det att vara mindre betrodd än en man du kallar lögnare?

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se