Bilbrist hotar dalapolisen - facket rasar

0:52 min

Polisen i region Bergslagen, som Dalarna ingår i, behöver köpa nya bilar för 30 miljoner kronor. Men efter att det skurits rejält i budgeten står det nu klart att polisen bara får köpa in två bilar, varav en är en förmånsbil till den biträdande regionchefen.

– Det är faktiskt en vansinnig prioritering. Kärnverksamheten ska ligga i fokus. Det vill säga den verksamhet som ligger nära medborgarna, och den här prioriteringen är så långt ifrån det som man kan komma, säger Sara Stenlind som är huvudskyddsombud i region Bergslagen.

Och det här beskedet är något som rört upp känslor bland poliskåren i länet.

– En del är förbannade, andra rycker på axlarna. Om man tittar utifrån allmänhetens perspektiv så kan det i värsta fall handla om att vi inte kan komma till undsättning i den utsträckning vi hade valet, säger Sara Stenlind.

För egentligen skulle bara Dalarnas län behöva köpa in 14 nya bilar nästa år.

– Vi har bilar som har gått upp till 35 000 mil och som har olika påfrestningar. Jag hoppas innerligt att det här inte ska landa i en olycka för våra medarbetare, säger Sara Stenlind.

Även Annica Eriksson och de andra fordonsansvariga i länen är kritiska och har skrivit en rapport om situationen.

– Vi som är länsfordonsansvariga i regionens län då vi vill inte ta ansvar och prioritera bort bilinköpen. Vi vill ha bra bilar som man kan lita på, för allas säkerhet, säger Annica Eriksson, länsfordonsansvarig i Dalarna.