Tips från publiken

Ingen vill betala för vården i väntan på ambulans

1:33 min

Varken landstinget eller kommunerna vill betala för att räddningstjänsten ska kunna rycka ut på sjukvårdslarm i väntan på ambulans.

Därför saknas sådana avtal i stora delar av Västerbottens län. 

– Landstinget har tecknat avtal med vissa kommuner, men inte med andra. Det har med kostnader att göra helt enkelt, säger Robert Ylipää, som är verksamhetschef för akutsjukvården i Västerbotten.

Det finns alltså möjlighet för landstinget och kommunerna att skriva avtal, som gör att räddningstjänsten, som är vana att rycka ut snabbt, kan åka på sjukvårdslarm i väntan på ambulansen och ge den första, viktiga hjälpen. 

Det kallas IVPA-avtal. Men det saknas alltså i större delen av Västerbotten.  

Problemet är att ingen vill betala för de här utryckningarna. Kommunerna vill ha betalt från  landstinget för räddningstjänstens utryckningar – men landstinget vill inte betala.

Lars Tapani är chef för räddningstjänsten i Umeå kommun:

– I grund och botten är vi eniga om nyttan med det här. Men vi är oeniga om villkoren som vi ska bedriva det på. Vi vill ha täckning för de kostnader för de uppdrag som vi utför åt landstinget i form av IVPA. 

Per Holmgren är deltidsbrandman på Räddningstjänsten i Holmsund, där IVPA-avtal saknas. Och han tycker att det är märkligt att räddningstjänsten inte kallas ut i väntan på ambulansen:

– Vi har en inställelsetid på 5 minuter. Och vi kan även påkalla fri väg. Det har med sekunder och tid att göra. Kommer du fram snabbt kan du sätta in rätt åtgärder. Det är en reflektion jag gjort, som jag tycker att någon bör fundera på. För det är tredje part som blir lidande, säger han. 

Efter klockan 16 i eftermiddag medverkar Umeåpolitikern Veronica Kerr, KD och landstingsrådet Karin Lundström, i P4 Västerbotten för att prata om vem som egentligen ska betala för vården i väntan på ambulans.