Amerikanska redovisningskrav ger guldregn åt konsulter

Flera svenska storföretag tvingas införa de nya tuffare amerikanska redovisningskraven. Och det här leder till guldregn för dom svenska revisionsbyråerna. Peter Strandh, revisor på konsultbolaget Ernst and Young, tillhör dom som har fullt upp just nu.

Mer-intäkter eller guldregn. Hur som helst så har den nya amerikanska redovisningslagen Sarbanes-Oxley Act inneburit en extra skjuts för den svenska konsultbranschen. För just nu håller flera större företag på att lägga om redovisning för att om drygt ett och ett halvt år leva upp till dom amerikanska kraven. Till exempel innebär det ett system med fler noggranna kontroller, allt i syfte att återskapa förtroendet för aktiemarknaden.

Att också svenska bolag måste ha amerikanska redovisningsregler hänger ihop med att de är börsnoterade i USA eller har aktieägare i USA. Och anpassaningen är inte billig. Volvo, till exempel, räknar med en behöva lägga ut uppemot 350 miljoner kronor.

Jan Ekberg vid klassningssällskapet Det Norske Veritas uppskattar att omställningen i Sverige sammantaget kostar de svenska bolagen miljardsbelopp. Uppemot 15 svenska företag berör av anpassningen till USA-reglerna, säger han.

                                                           Michael Österlund