Lönsamt för HSB hyra ut i Turning Torso

Till hösten är det dags för inflyttning i Turning Torso i Malmö. Projektet blir alltmer lönsamt för HSB, men de kommande hyresgästerna betalar dyrt. Det är bara för de allra största lägenheterna som det inte spelar någon roll om man väljer att köpa eller hyra.

P4 Radio Malmöhus bad HSB ta fram uppgifter om några typiska lägenheter mitt i huset och har jämfört hyran med vad boendekostnaden hade blivit om lägenheten köpts som bostadsrätt.

Den som flyttar in i en etta på 46 kvadratmeter betalar cirka 2 800 kronor mer per månad än om man hade köpt samma lägenhet. För en tvåa på 64 kvadratmeter betalar hyresgästen ungefär 1 300 kronor mer än om lägenheten varit bostadsrätt. Vi har räknat med en bunden femårsränta och att med en normal belåning och att man har en inkomst att kvitta räntorna mot. Vi har inte räknat med någon värdeökning.

Det visar sig att det bara är de allra största lägenheterna i vårt exempel som är ungefär lika dyra att hyra som att köpa. Den stora vinnaren är i själva verket HSB Malmö. Skulle föreningen som tänkt lyckats sälja alla lägenheterna hade man fått in drygt 900 miljoner kronor. Idag är huset värt 1,15 miljarder, alltså en kvarts miljard mer - en ökning som tillfaller fastighetsägaren. HSB räknar också med en fortsatt ökning av värdet.

– Det är ju en vinst som HSB i Malmö och dess medlemmar sitter med. Jag tror inte att värdeökningen slutar där, säger Pia Sandin, marknadschef för Turning Torso.