Äldre kan flyttas av sparskäl

Allt fler av dom äldre i Ulricehamn som redan har fått plats på ett äldreboende riskerar att få flytta - det är troliga följder, när vård- och omsorgsnämnden ska ta itu med sitt mångmiljonunderskott.

Flera äldre tycker att det vore en dålig utveckling på omsorgen i Ulricehamn. Göran Karlsson och Diddi Nordlund som bor på Parkgården i Dalum är två av dem:

-Det är inte så enkelt att flytta när man kommit upp i åren och har rotat sig på ett nytt ställe så det skulle vara svårt, säger Göran Karlsson.

-Då skulle jag bli förtvivlad, säger Diddi Nordlund, jag trivs så gott här.

I måndags blev politikerna i vård- och omsorgsnämnden i Ulricehamn avsatta underkända eftersom de hade gjort åt mer pengar än dom hade fått sig tilldelat, under 2004 drog budgeten över med 10 miljoner kronor. Nu tar andra, sannolikt mer sparinriktade, politiker över nämnden.

Av sparskäl kommer de troligen att snabba upp en redan påbörjad utveckling, dvs att få allt fler äldre att bo kvar hemma längre.

Servicelägenheter ska bort eller bli till bostäder för dementa och ska den omställningen gå någorlunda snabbt så lär det krävas att ett ökande antal äldre som redan har flyttat in i servicelägenhet måste flyttas.

Den här omställningen kan också leda till att allt fler äldre får plats på äldreboenden i nån annan del av kommunen än där dom har bott tidigare. Göran Karlsson som bott i Timmele och nu bor i Dalum vill inte behöva flytta:

-Nä jag tycker inte det är rimligt, mina vänner och grannar kan ju lätt komma hit och hälsa på mig - och gör det också skjuter han in.