Värmlands Finans vd frias på flera punkter

Det blir betydligt mildare straff för Värmlands Finans vd Glenn Renhult efter att hovrätten på torsdagen ogillade stora delar av åtalet i härvan kring bolaget. Han döms nu för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Hovrätten ändrar även domarna för de tre andra personer som överklagat tingsrättens dom.

Det var i maj 2012 som polisen, Kronofogden och Skattemyndigheten slog till mot flera adresser i Karlstad, bland annat finansbolaget Värmlands Finans kontor.

Det var en del i en stor utredning, och vd:n och en annan man satt häktade i över fyra månader. I tingsrätten dömdes sju män för inblandning i härvan, bland annat handlade det om grova bokföringsbrott, bedrägerier och skattebrott. Vd:n Glenn Renhult dömdes till fängelse i ett år och nio månader, näringsförbud i fem år och skadestånd på en dryg miljon kronor.

Men nu ändrar alltså hovrätten domen och friar vd:n på flera punkter, eftersom rätten anser att åklagaren inte lyckats presentera tillräckliga bevis för att flera av brotten verkligen begåtts. Glenn Renhult döms till dagsböter på totalt 1 500 kronor i stället för fängelse och slipper både näringsförbud och det skadestånd som utdömdes i tingsrätten.

Domen för 28-årig man mildras också, från fängelsestraff till dagsböter. En annan man får sitt villkorliga straff fastställt och en frias helt.

P4 Värmland har sökt både åklagare Jan Tibbling och försvaradvokat Conny Cedermark för en kommentar.