Vänsterpartiet: Kristdemokraternas förslag är desperat symbolpolitik

2:49 min

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen säger att Kristdemokraternas förslag att minska flyktingmottagandets kostnader är ett desperat försök att locka väljare. 

– Jag tycker att det är skamligt och desperat. Det är uppenbart att KD väljer att krydda sitt redan tveksamma julbudskap om nej till gratis mediciner till barn och nej till höjd a-kassa och höjd sjukersättning med att dessutom nu också se flyktingar som kostnader. Det är välkänt att tillfälliga uppehållstillstånd försämrar möjligheterna till integration för människor. Dels för att de är oroliga för sin familj och dels för att man inte känner den trygghet som behövs för att börja sitt nya liv. Det är dessutom så att man om man förstår asylrätten så förstår man att det är varje individs asylskäl som ska räknas och inte att det finns säkra eller osäkra länder, säger Vänsterpartiets Christina Höj Larsen.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund föreslår i dag tre reformer som ska underlätta för människor att snabbare integreras i samhället och ge incitament för att komma ut i jobb så tidigt som möjligt.

Hägglund föreslår bland annat att asylsökande ska få temporära uppehållstillstånd istället för permanenta som i dag, att etableringsstödet för nyanlända bör sänkas och att de som kommer hit som flyktingar ska få tjäna upp till 100 000 kronor om året utan att betala någon inkomstskatt de första fem åren.

Dessutom vill han korta handläggningstiderna för asylsökande från så kallade säkra länder som ändå nästan alltid får avslag.

– Vi vill ordna ett snabbspår där vi kan hantera det på ett rättssäkert och snabbare sätt, kommer man från länder - det här rör sig framförallt om Balkan, där 97-98 procent inte kommer att få stanna i Sverige - då kan vi hantera det här snabbare, säger Göran Hägglund.

Hägglund betonar samtidigt att han inte vill inskränka asylrätten, utan att reformerna är tänkta att göra det lättare för dem som kommer att etablera sig på arbetsmarknaden.

– Observera, vår idé är inte att fälla ner bommar vid vårt lands gränser, vår idé är att skapa ett värdigt mottagande av människor med skyddsbehov, säger Göran Hägglund.

Men Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen är kritisk till reformerna och säger att det vore bättre att minska arbetslösheten i stort och förbättra valideringen av utländsk kompetens.

– Problemet i dag är inte att människor har för höga bidrag utan att vi behöver bättre Sfi, att vi behöver en validering värd namnet så att människors kunskaper tas tillvara och att det finns kompletteringsutbildningar som gör att det blir möjligt för dem att träda in på arbetsmarknaden. Jag tycker att det är en sorglig symbolpolitik när man påstår att människor inte tar arbete på grund av för höga bidrag, säger hon.