Publiknätverket

Geocaching - modern skattjakt lockar många

10 min

Allt fler upptäcker den moderna orienteringsformen geocaching, där du letar efter skatter med hjälp av en GPS. I Varberg har ett gäng skapat en egen julkalender där det varje dag släpps en ny cach. 

Tony Haglund är en av de 15 personer som ordnat med julkalendern i Varberg. Varje kväll släpps morgondagens cach och idag befinner vi oss i ett grönområde strax utanför Varberg för att "ta" den. Genom en app till mobiltelefonen får vi koll på vart vi ska gå. 

– Appen är fri för alla att ladda ner, men först måste man gå med i nätverket för geocachare genom att gå in på den internationella hemsidan. Där finns också en karta över alla cachar som finns, berättar Tony Haglund. 

Efter några meter stannar Tony och pekar. Vi står vid en liten sjö. Enligt appen är nu cachen fyra meter ifrån oss, enligt appen under en sten mitt på en liten ö i sjön. Det krävs stövlar för att ta sig dit. 

– I lådan finns en papperslapp och ett papper, man skriver sitt nickname på det för att visa att man varit här, sedan är det klart, berättar Tony. 

Geocaching är en folksport som skulle kunna beskrivas som en  blandning mellan en traditionell skattjakt och modern orientering. 

– Alla som laddar ner appen kan vara med. Ung som gammal. Vem som helst kan också gömma cachar och vem som helst kan ta dem. De får inte grävas ner men ska samtidigt döljas så inte vem som helst hittar dem, säger Tony. 

Flera av cacharna i julkalender-gänget är speciella. Då bestämmer man en tid att träffas och fikar när man hittat cachen. 

– Det har vi gjort flera gånger, vi dricker glögg och äter lussebullar ihop, det är riktigt trevligt, säger Tony.