Inbrottsligor köper hus i länet

1:12 min

Polisen misstänker att inbrottsligor har baser i gamla hus eller stugor i länet och jobbar nu utifrån den teorin. Avstånden är för stora för att de bara ska kunna åka igenom länet, dessutom behöver de förvara stöldgods någonstans. Polisen vill nu ha in tips på var inbrottstjuvarna kan hålla till.

Mikael Ahrtzing, informatör på polisen i Västernorrland säger att de nu jobbar utifrån teorin att inbrottsligorna har ankarplatser, där de bor mellan inbrotten och förvarar stöldgods.

– Det är långa avstånd här uppe och de vill inte bli ertappade av oss med stöldgods i bilen heller, därför tror vi att de åker och tömmer av det någonstans, säger han.

Tjuvarnas uppfinningsrikedom är stor när det gäller att gömma stöldgods i bilen, säger han, men polisen börjar nu lära sig vilka ställen de ska leta på.

Han kan inte säga om de bedriver spaning mot något hus just nu. Det får han inte reda på förrän efter ett tillslag.

Låga huspriser och lägre polistäthet på landsbygden har även tidigare lockat kriminella till landsbygden, enligt polisen. I ett hus i Kramfors etablerade sig det kriminella gänget, Fucked for life.  Även spritfabriker och cannabisodlingar har hittats i hus i länet.

– Det har hänt ett antal gånger de senaste åren, det är klart att huspriserna kan påverka, säger han.

I nästan alla fall har det varit inresta kriminella från södra Sverige, inte länsbor som köpt husen. Men en sak som kan ligga de kriminella till last är att grannar också är uppmärksammare i glesbygd.

– Man är ofta mer uppmärksam ute i byarna på om det kommer någon främmande. De håller koll på vilka bilar som cirkulerar, säger Mikael Ahrtzing.

Vad är det man ska hålla utkik efter då?

– Det är främst ovanlig aktivitet. Att det är många olika människor som kommer och går vid ett hus, att det är många olika bilar där. Att det är hög aktivitet i perioder för att sedan vara lugnt länge, säger han.

Om någon köpt ett hus av ett dödsbo och det är aktivitet där, men huset inte renoveras utan fortsätter att vara förfallet, kan vara ett tecken. Förtäckta fönsterrutor kan vara ett annat tecken.

Men om någon tror att det förekommer kriminell aktivitet i ett hus i närheten ska de inte ge sig ut själva och spionera.

– Nej det ska de inte, jag tycker att de ska ringa till oss istället på 114 14. Är det ett pågående brott ska de ringa 112, säger han.