Travkusk avstängd två månader

En av Sveriges främsta travkuskar, Per Lennartsson, dömdes på torsdagen till två månaders körförbud.

Det här är fruktansvärt. Det kommer att kosta honom sammanlagt 500 000 kronor i utebliven inkomst, säger till Radiosporten Per Lennartssons far Rolf - han gör det från stallbacken på Åby där Per själv just nu är ute och tävlar.

Flunixin påträffades
Bakgrunden är att ett dopningsprov på hästen Order By Fax gav utslag efter ett lopp på Solvalla den 1 september ifjol. En stor mängd av den smärtstillande och febernedsättande substansen flunixin påträffades.

Lennartssons läger hävdar att hästen måste ha fått i sig substansen helt utan förskyllan, i ett stall som inte var fullt rengjort. Men i travet råder så kallat strikt tränaransvar - och det är bland annat. Det som nu gett effekt i form av körförbudet.

I den första instansen fick Lennartsson 20 000 kronor i böter - men den domen överklagades av både Lennartsson själv och travförbundet STC.

Går inte att överklaga
Nu har alltså Överdomstolen sagt sitt, med en dom som inte går att överklaga. Och den går alltså på STC:s linje, och blev mycket mycket hårdare än den första domen.

Ändå har inget nytt alls framkommit, säger i kväll en besviken Rolf Lennartsson, alltså den drabbade kuskens far.

2 månaders körförbud är ett smärtsamt straff för en s.k. Catch driver som Per Lennartsson. Han får in en mycket stor del av sin inkomst genom att just sätta sig i sulkyn och köra topphästar som andra specialiserade tränare står bakom. Särskilt hans partnerskap med tränaren Kari Lähdekorpi hör till trav-Sveriges stora succéer hittills under 2005.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se