Från kvinnofängelset till utställningen "Visualize the invisible"

2:42 min

Just nu pågår utställningen "Visualize the Invisible" i Stockholm. 18 konstnärer från Albanien, Kroatien, Makedonien och Sverige visar sina verk.

Utställningen är en slutredovisning av ett EU-projekt där konstnärer har arbetat med deltagarbaserad konst i bostadsområden och på olika institutioner. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson var med på ett fängelse i Albaniens huvudstad Tirana när ett av verken blev till. Det här är hans berättelse:

En kvinna visar mig en tygdocka som hon sytt och klätt. Ett självporträtt av en yngre upplaga av henne själv. Klädd i en traditionell dräkt från hennnes hemtrakter. En sån som hennes mor sydde åt henne när hon skulle gifta sig. Och som hon nu återskapat in i minsta detalj.

Hon är 48 år och dömd för mord, men med sin docka vill hon knyta an till familj och traditioner från förr.

Kvinnan, som inte vill säga sitt namn, är en av sju fångar varit med i ett konstprojekt. De har fått göra en docka som föreställer dem under en lycklig period i livet. Sen har de fått skriva ner sina historier, och läsa in dem på band.

Och nu kan man se dockorna och höra berättelserna på utställningen "Visualize the invisible" i Stockholm. 

Aktiviteterna på kvinnofängelset i Albanien är bara ett av många projekt som Art Agent varit inblandade i. Det handlar om allt från att låta en grupp barn i ett romskt område i Tirana arbeta med måleri och färg, till att göra en dansfilm tillsammans med kvinnor som flyttade till Botkyrka på sextiotalet.

Det gemensamma, oavsett om verksamheten skett i Kroatien, Makedonien, Albanien eller Sverige är att de består av deltagarbaserad konst. Att konstnärerna gått ut i samhället för att hitta nya historier att berätta, säger Helena Byström på Art Agent.

I 18 månader har man samarbetat med konstnärer och organisationer i Balkan, finansierade av EU-pengar. Projektet handlar om att lyfta fram nya berättelser inom konsten.

Hör var konstnären från Albanien och Helen Byström på Art Agent har att säga, i ljudklippet här ovanför.

Utställningen "Visualize the Invisible" pågår fram till den 21 december, på Nybrokajen i Stockholm.