De gör upp om presidentposten i Tunisien

2:12 min

Essebsi fick starkast stöd i norr i första omgången samtidigt som Marzouki kammade hem flest röster i söder. De båda är huvudpersoner i andra valomgången i det tunisiska presidentvalet på söndag.

– Jag ska rösta på Essebsi. Han är en stor man för oss, och den enda vi litar på, säger 48-åriga Hajer Benzarti.

Ljuset är mjukt här inne i inredningsbutiken där hon jobbar, i en av huvudstadens norra förorter vid havet, La Marsa - hem för många välbärgade tunisier.

Béji Caïd Essebsi, 88 år och tidigare minister före revolutionen 2011, är en av de två kandidaterna i presidentvalet och den som fick flest röster i första omgången - drygt 39 procent.

Starkast stöd fick han i kvarter som detta, de norra rikare delarna av landet.

– Essebsi är en patriark, någon som kan få ordning på saker och ting, säger Hajer, som är orolig för landets säkerhet.

Sedan två år tillbaka befinner sig Tunisien i vad regeringen kallar ett krig mot terrorister i form av jihadister, och säkerhetsfrågan blir ett av den kommande presidentens huvudsakliga ansvarsområden.

Men Essebsi kritiseras för att representera den gamla regimens, inte minst av sin politiska motståndare.

Moncef Marzouki är den andre kandidaten i valet. Han är sittande tillfällig president sedan 2011, och var människorättsaktivist under diktaturen.

Han har sina rötter i landets södra fattigare regioner där han har starkast stöd. Här samlar Marzouki bland annat röster hos de som är rädda för att Essebsi innebär en återgång till diktatur.

23-åriga Hanène Ouhichi, från inlandsregionen Sidi Bouzid, är en av dem:

– Vi gjorde revolution för att få bort diktatorns parti. Vi kan inte gå bakåt nu, säger hon.