Tågtrafik

Inget spårbyte på norra stambanan som utlovat

Spårbytet på norra stambanan mellan Boden och Bastuträsk skjuts på framtiden. 

Enligt Trafikverket så beror det på att den sittande regeringens budget röstades ner, men Trafikverkets löfte att påskynda spårbytet gavs långt innan regeringens löfte om mer pengar till järnvägsunderhåll.


Men några nya pengar kom aldrig eftersom den rödgröna budgeten röstades ner och under 2014 så koncentreras underhållet till storstadsområden och större stråk. Dit hör inte spåret mellan Boden och Bastuträsk som bitvis är så dåligt att man i våras sänkte hastigheten.


Trafikverket hoppas att spårbytet mellan Boden och Bastuträsk kan komma igång 2016 men mest troligt så ligger det längre fram i tiden.
Att Trafikverket nu bryter löftet om spårbytet har rört upp känslor bland politiker regionföreträdare och inte minst näringslivet, och kanske borde Trafikverket dragit i handbromsen redan i våras:

– Vi trodde att vi skulle kunna gå i mål med det här och därför valde vi att inte dra i bromsen redan i våras, men det är klart med facit i hand så hade det ju då varit bättre. Det hade gett alla mer framförhållning, det säger Anna Lundman chef för Trafikverkets underhåll.