Huhttán/ Kvikkjokk

Ingen avverkning i Änokdeltat

Det blir ingen avverkning av skog i Änokdeltat, nära naturreservatet Kvikkjokk-Kabla Urskog, det slår kammarrätten fast i en dom. Striden om den gamla, älvnära skogen har pågått länge. Skogsstyrelsen har inte beslutat än om de ska överklaga domen. 

Striden om den gamla skogen med höga naturvärden i Kvikkjokk, Änokdeltat, har pågått länge. Skogsägare i området anser att de har rätt att avverka sin skog och 2011 gav Skogsstyrelsen privata skogsägare rätt att avverka, ett beslut som sedan överklagades av naturskyddsföreningen. Det har varit många turer i ärendet men nu har kammarrätten i Sundsvall fastslagit förvaltningsrättens beslut som hade överklagats av Skogsstyrelsen, att upphäva tillståndet till avverkningar i Änok-deltat.

Tor Lundberg Tuorda som är skogsägare i angränsning till de områden det strids om, blev glad när han såg beslutet från kammarrätten.

– Man får aldrig ropa hej förrän det är klart, det har varit så många turer och överklaganden i det här. Det känns kul med domen, men jag har lärt mig att man får aldrig ta ut nåt i förskott, säger Tor Lundberg Tuorda.

Kammarrätten menar i domen att paragraf 18 i skogsvårdslagen gäller i det här fallet, det vill säga att avverkning får inte ges om avverkningen är oförenlig med intressen som är av väsentlig betydelse för naturvården eller kulturmiljövården. 

Skogsstyrelsen har inte tagit beslut än om de ska överklaga kammarrättens dom. 

– Vi konstaterar att domstolen gör en annan bedömning än vad vi gjort. Det är bra att frågan prövats och vi ska nu analysera domen för att ta ställning till ett eventuellt överklagande, säger Göran Öster, chefsjurist på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio