Lars Palmgren minns ett möte på Kuba: "Stor förändring har kommit"

3:34 min

I onsdags kom beskedet att Kuba och USA nu närmar sig ytterligare, efter decennier av frostiga relationer. USA öppnar ambassad i landet och båda länderna har utväxlat fångar. För Sveriges Radios tidigare Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren väcker beskedet minnen från ett möte i Havanna...

När jag, lika överraskad som alla andra, läste om dom utsträckta händerna mellan Barack Obama och Raul Castro bröt ett avlägset minne fram som en vulkan ur mitt undermedvetna. Det var så här:

För rätt många år sen, en blåsig eftermiddag i Havanna, skjutsade jag, i en lånad folkvagn, en babalao, det vill säga en präst inom den afrokubanska religionen Santeria, från en santeriaceremoni i de norra utkanterna av Havanna till en annan i andra ändan av stan.

Santeriaprästen hette Tangayika.

När det hela var över, sökte vi upp en bar och tog oss en öl. Jag befann mig i ett tillstånd av permanent häpenhet, på gränsen till total förvirring, och när Tangayika förklarade att en stor förändring skulle komma på Kuba, så nickade jag bara.

– En svart man kommer att inta Vita huset, sa Tangayika. Han är kusin till Babalú Ayé och San Lázaro.
– Och, sa han och spände blicken i mig, dom tillsammans kommer att leda oss mot förändringen. Flera förändringar, tillade han efter ett tag. En del dåliga, men dom flesta bra.

– Hmmm, svarade jag, och nickade lika förvirrat som jag gjort hela dagen.

Att Vita huset skulle vara det i Washington, det förespeglade mig inte för en sekund. Och när jag väl kört hem Tangayika, så tänkte jag inte mer på det över huvud taget. Förrän nu.

För den 17 december, just den dag då Obama och Castro proklamerade att en ny era hade inletts i förhållandet mellan Kuba och USA, var just det katolska helgonet San Lázaros och hans motsvarighet inom santerían, Babalú Ayés dag.

Samtidigt som Raul Castro och Barack Obama talade i TV var tusentals människor samlade utanför San Lázaros kapell i Rincón utanför Havanna, för att be eller för att tacka för böner som gått i uppfyllelse.

San Lázaro och Babalú Ayé har båda levt genom smärta och sjukdomar och botats på ett undergörande sätt. San Lázaro blev till och med uppväckt från det döda av självaste Jesus.

Så... Hade Tangayika rätt? Var det det här han talade om den där blåsiga kvällen för länge sen? Vem vet. Men det spelar inte så stor roll. Frågan är snarare vad den förändring som proklamerades av Barack Obama och Raul Castro den 17 december betyder.

Är den sista Berlinmuren nu riven? Det kalla kriget äntligen slut? Eller har kubanerna ännu en gång dragit USA vid näsan och bara stärkt familjen Castros grepp över den lilla karibiska ön? Även om det mesta ännu hänger i luften, så är de allra flesta optimister. Och en sak som helt säkert kommer att förändras – det är språket.

Den uppskruvade, lite andfådda antiamerikanska retoriken som varit ett sammanhållande kitt för regimens anhängare kommer inte längre att fungera. Liksom heller inte att skylla alla problem på USA:s embargo. Det kommer säkert att kosta på.

Men att tala konkret om problemen, istället för med slagord, det är också början till ett verkligt samtal. Och det kommer, på lite sikt, att bidra till att öppna det kubanska samhället och till att läka många sår.

Visst hade Tangayika rätt. En stor förändring har kommit. Men vad den exakt består av, det dröjer ett tag innan vi får veta. Precis som med de under som tillskrivs San Lázaro och Babalú Ayé. 

En egenhet med dom är nämligen att dom är hemliga. Det är bara de troende som känner till dom. Alla andra begriper först när undren omsätts i praktiskt handlande.