Farligaste vägarna i jultrafiken

Risken att skadas i trafiken ökar markant under jul. Trafikverket varnar för olika typer av halka över stora delar av landet. Vilken väg och vilken dag bilisten väljer att åka kan ha betydelse, menar Motormännen.

Direkt: Följ läget i helgtrafiken

Helgtrafiken har präglats av halka och singelolyckor. På söndagsmorgonen inträffade bland annat en svår olycka i närheten av Markaryd, och sju personer fick föras till sjukhus.

Julsemestern väntar runt hörnet och miljontals svenskar ger sig ut på vägarna under närmsta veckan. Singel- och mötesolyckor är de vanligaste olyckorna i jul- och nyårstrafiken.

Kommande storhelg riskerar 15 människor att dö i en trafikolycka, enligt olycksstatistik från Transportstyrelsen och Trafikverket.

Motormännens riksförbund har sammanställt statistiken och rett ut vilka dagar och vägar som är farligast i jultrafiken.

– Vi anser att det är bra att ge en bild av hur resmönstret ser ut och vi vill även visa på de vägproblem som finns, säger Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Erik Kjellin.

Han säger att olyckorna beror på flera faktorer, till exempel att ovana förare överskattar sin förmåga att köra länge, ett oberäkneligt väglag och att det är ovanligt många bilar på vägarna.

Motormännens lista på farliga vägar, som baseras på olyckor, ser du här nedan. Många av dem är vägar utan mötesseparering med fartgränser mellan 80 och 100 km/h.

Men Erik Kjellin säger att en grundregel är att alltid välja den största vägen, trots att det kan innebära köer. De större vägarna prioriteras vad gäller halkbekämpning och plogning. Vägar med mötesseparering och trafiksäkerhetskameror är säkrare än vägar utan, uppger Trafikverket.

– Ska man resa norrut finns det tyvärr inte så många valmöjligheter då både E4:an och E45 har problem och kvaliteten på vägen varierar. E20 mellan Stockholm och Göteborg är Sveriges farligaste väg och mitt råd är att köra E4:an och sedan riksväg 40, säger Erik Kjellin.

Han säger att vägarna söderut är bättre men att E22 ofta är drabbat av viltolyckor och saknar mötessepareringar.

Enligt Motormännens sammanställning är den 22 december den farligaste dagen att resa. I genomsnitt har 82 personer skadats eller omkommit i trafiken den 22 december under de senaste sex åren.

– Det är dubbelt så många ute på vägarna då jämfört med på julafton. Men självklart ska man planera resan efter sin ledighet. Om man håller hastigheten och undviker onödiga omkörningar är olycksrisken liten, säger Kjellin.  

Väderläget och väglaget påverkar risken för olyckor. Sofie Söderberg, meteorolog på SMHI säger att vädret kan skapa bekymmer under kommande vecka.

– Det ser ut att bli lite besvärligt tidvis. Vi ser att ett nederbördsområde är på väg in och berör stora delar av landet. Det kommer också vara nollgradigt på sina håll och enstaka minusgrader, som kan ge halka.

Hon säger att norra Götaland kan få snö, även om det inte lägger sig. Större delen av Götaland och Svealand får mestadels regn. Norra Dalarna och platser längre norrut ser ut att få en vit jul.

Bolaget Dina försäkringar har tagit fram ett hjälpmedel för trafikanter. Webbsidan Dina Restider (restider.dina.se) väger in trafikhistorik, vägbyggen och väder och ger en uppskattad restid till målet.

De som hellre åker tåg än bil gör rätt i att boka sina biljetter snarast. SJ har under den senaste tiden haft en stor ökning av bokningar, framför allt på snabbtågen.

– Många har hängt på låsen och bokat biljetter. Våra snabbtåg och nattåg börjar bli fullbokade och så ser det ut fram tills mellandagarna, säger Peter Hellström, presskommunikatör på SJ.

Biljetterna fortsätter också att stiga i pris. Tips till resenärer som inte hunnit köpa sig en plats kan titta i lågpriskalendern på SJ:s hemsida eller välja en avgång mitt på dagen.

Farliga vägar i jul

E4 från Gävle och norrut
E6 vid Tanumshede
E10 hela vägen
E12 hela vägen
E14 hela vägen
E16 från Gävle till norska gränsen
E18 från Karlstad till norska gränsen

E20 från Kumla till Göteborg
E22 från Söderköping till Lund
E45 från Trollhättan till Övre Soppero

26 från Kristinehamn till Johannisholm
70 från Falun till norska gränsen
84 från Hudiksvall till norska gränsen

Källa: Motormännen


Checklista inför din resa

• Packa bilen rätt, tunga föremål längre bak.

• Var utvilad

• Kontrollera däcken och lufttrycket.

• Fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen.

• Se över belysningen.

• Ta med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa.

• Ta med en påse sand, som du kan strö ut för att ge däcken bättre fäste

• Ladda mobiltelefonen.

• Starta resan i god tid när du tror att många kommer att åka samtidigt

• Var utvilad – för de flesta innebär semesterresor längre resor än vanligt.

• Se till att alla är bältade.

• Håll avstånd.

• Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

Källa: Motormännen/Ekot