Lördag 20 december 2014

Årets bästa naturböcker 2014 enligt Naturmorgon

Här är de böcker som Naturmorgons redaktion har läst. De flesta av dem tar vi upp i bokpratsprogrammet 20 december 2014.

Böckerna är i bokstavsordning.

Bästa vänner, 47 berättelser om osannolik vänskap mellan djur, Jennifer S Holland, Tukan förlag.

Handlar om djur som knyter an till djur av en annan art; leoparden och Sebu-kon, elefanten och fåret, gorillan och kattungen etc. Det är fina bilder av djuren tillsammans och korta texter om deras samspel. Berättelserna kommer både från djur i fångenskap och frilevande djur från olika världsdelar och författarens kunskaper om biologi vävs in och ger berättelserna den saklighet som gör att den här boken är inspirerande och härlig att läsa – och den utmanar övertygande synen på djur som känslolösa maskiner. (Obs, boken kom ut 2012 men togs ändå upp på vårt bokprat i år).

Dalälven – från fjäll till fjärd, Jan-Olov Moberg och Mikael Svensson, Votum förlag.

Författarna följer en av våra längsta floder från källan till havet. Handlar både om natur och kultur utmed vägen.

Djuren i skogen, Sarah Sheppard, Rabén & Sjögren förlag.

Sarah Sheppard blandar hårdfakta med humor. Hennes illustrationer, kända från böckerna Varning för köttgänget och Massor av dinosaurier är omisskännliga. Det här är den första boken (det lär komma fler) om skogens djur och vi får veta mer om myror, grävlingar, paddor och några till av skogens invånare. 

Fåglar i fält - Östra Svealand, Nordvärmland, Centraleuropa, Södra Indien, Joar Tiberg, Heidruns förlag.

I denna urbana fälthandbok skriver Joar Tiberg träffsäkert om möten med 73 svenska fåglar. Varje fågel beskrivs med latinskt namn och en enkel silhuettbild. I övrigt talar orden. Texten är både blogg och poesi på samma gång – men innehåller faktiskt förvånansvärt mycket hårdfakta också. Så här kan det låta: ”Nötväckan blir man inte färdig med”, ”sången är en liten kula i en liten flöjt man inte vet namnet på” om grönfinken eller ”Flykten är trång, som om dräkten satt åt, som ylle som tvättats för varmt…” om strandskatan.

Hallands fågelatlas, Anders Wirdheim, Hallands ornitologiska föreningar.

I boken får man läsa om hur fågelfaunan i landskapet har förändrats under 30 år. Av stort intresse inte bara för hallänningar.

Handbook of the Mammals of the World. Vol. 4, sea mammals, Lynx Edition.

Den senaste delen i en serie praktverk om all världens däggdjur. Här får vi veta allt vetenskapen undersökt om sälar, valar och dugonger. Därtill fantastiska fotografier.

I skuggan av träden, liv i våra vilda skogar, Felix Heintzenberg och Tom Schandy, Bio & Fokus förlag.

En andlöst vacker bok där små organismer tar stor plats omväxlande med att blicken ser långt över skogklädda vidder och följer duvhökens raka flykt i snögloppet. En del bilder är rent hisnande, som flicksländan på ett strå med solens spel bakom. Texten kombinerar fint fakta med känsla och upplevelse, intressanta detaljer. Det hela vilar på en stadig biologisk grund och ger en fantastisk beskrivning av skogen som ekosystem genom de många arters livsvillkor som skildras.

Här tittar vi på fåglar – Sveriges bästa fågellokaler, Magnus Ullman, Hirschfeld förlag.

En fältguide till 50 olika mer eller mindre kända platser där man kan se spännande fåglar.

Lilla Svampboken, Pelle Holmberg och Hans Marklund, Norstedts.

En fickvänlig fältvariant av Nya Svampboken.

Min fjärilsbok, Stefan Casta & Emma Tinnert, Opal förlag.

Stefan Casta har över 50 böcker på sitt samvete. För illustratören Emma Tinnert är det här debuten. Men vilken debut! De detaljrika illustrationerna av drygt 30 svenska fjärilar, ofta avbildade tillsammans med sina värdväxter, är en stor behållning i denna bok som passar både barn och vuxna. Men även de lättsamma texterna och den flyhänta formgivningen – med tydliga faktarutor och utbredningskartor – bidrar till att det här är en favorit i årets naturboksutgivning.

Minimonster i naturenJohn & Hanna Halmén, Rabén & Sjögren.

Mycket lust och nyfikenhet ryms i den här barnboken, där John Halméns supermakrobilder av insekter ackompanjeras av Hanna Halméns text om hur sexårige sonen Bruno går på upptäcksfärd bland tordyvlar, nyckelpigor, guldbaggar och spindlar. Att få se en fjärils ihoprullade snabel, en tordyvels grävskopor till framben eller hur guldbaggen trollar fram vingarna under sitt glänsande skal är fascinerande även för vuxna.

Muttos/Muddus nationalpark, Ola Engelmark (foto även Tor Lundberg Tuorda och Nic Kruys)

Mångfaldens utmarkKelvin Ekeland, Carlssons förlag, 2014.

En samling essäer och artiklar om kulturlandskap, etnobiologi, naturvård etc. Kapitlen har namn som gödselstacken, bävern vår äldste jordbrukare och berusad av blommor. Författaren är landskapshistoriker och etnobiolog och ger en hel del intressanta perspektiv på människans samverkan med och inverkan på naturen – en oupplöslig ömsesidighet, emellanåt med ilskna utfall mot jordbruksverket och andra aktörer. Som bok är den spretig och plottrig, lite stolpigt skriven men engagemanget går inte att ta miste på.

Nationalnyckeln Bladmossor, skirmossor - baronmossor, Lars Hedenäs, Tomas Hallingbäck, Christopher Reisborg, Artdatabanken Sveriges landbruksuniversitet

Sverige hyser en ganska stor andel av världens mossarter. Vi har det svalt och fuktigt och det gillar dessa urtidsväxter. Detta sista bokverk från det svenska artprojektet berättar om vanlig husmossa så väl som mjuk bäckmossa, som är mycket precis i sitt val av växtplats: kalla fjällbäckar med lite kalk.

Naturlära, Lars Lerin, Albert Bonniers förlag

Lars Lerin är en av världens skickligaste akvarellmålare och Nordens mest framgångsrike. Han har en gedigen bokutgivning bakom sig. Den här tunga vackra boken fick Augustpriset nu i höst och vi förstår varför. Med den här poetiska klokboken suddas gränsen mellan natur och kultur ut.

Nya Svampboken, Pelle Holmberg & Hans Marklund, Norstedts.

En rejäl och snygg svampbok med allmän svampkunskap och en lång avdelning med olika matsvampar där varje art får ett uppslag, och en del om svampgifter och lite hur man tar vara på svampar. Välgjord med fina bilder, genomarbetade symboler och reviderad med senaste forskningsrönen (första upplagan kom 1996).

Nyttoväxter från hela världenBente Eriksen, Åslög Dahl, Magnus Neuendorf & Kirsten Tind, Warne förlag.

Ett mastodontverk i två delar om 400 nyttoväxter. Bakom ligger tre biologer vid Göteborgs universitet och en erfaren illustratör. Mycket detaljerad och ambitiös. Här kan man få reda på hur rooibos och jordnöt är släkt och att väldigt mycket som vi äter har sitt ursprung väldigt långt bort ifrån oss.

Skånes landskap i förvandling, Per Blomberg, Sven Persson, H och G Weimarck,

Snöleopard, Jonatan Borling och Jan Fleischmann, Votum förlag.

Två svenskar har förälskat sig i den sällsynta och svårsedda snöleoparden. Under försöken att se och fotografera den kommer de också närmare kulturen och människorna i västra Himalaya.

Stora Svampboken med uppdaterad Tickbok, Klas Jaederfeldt.

Här finns den mest fullständiga hjälpen (på svenska) för den som vill artbestämma tickor. Bokens upplägg kräver förkunskaper och överseende med att texten är som ett oredigerat mejl och bilderna ibland hamnat på annan sida än texten om svampen. Här finns bilder och korta beskrivningar av en massa svamparter som inte är matsvampar men man ändå träffar på.

Svirre flyger till stan, Erik Hirschfeld och Maria Nilsson Fidler, Hirschfeld media förlag.

Handlar om den nyfikna gärdsmygen Svirre och hennes äventyr i staden. Härliga levnadsglada akvareller fyller ut sidorna och både text och bild utgår från gärdsmygens perspektiv. Det är tänkvärt och intressant, hela tiden händer nya saker, och vi lär oss massor om småfåglar. Målgruppen anges som 3-9 år, jag tror mer 5-10, men bilderna tål att tittas länge på, med fåglarnas personliga lite kaxiga uttryck och roliga scener som när Svirre träffar en igelkott och äter sig mätt på loppor, lopporna och Svirre är överallt på bilden.

Till träden, Åsa och Mats Ottosson (text) och Roine Magnusson (foto), Votum förlag.

Träd är mäktiga. Vi är många som tycker det. Och de människor som Åsa och Mats Ottosson mött i den här boken, tycker det alldeles extra mycket. Det handlar om människor som har träd som vänner, som klättrar i träd, som sover i träd, som pratar med träd, som räddar träd eller ristar i träd. En bok fylld av kärlek och värme, och många starka levnadsöden, och så fantastiska bilder av Roine Magnusson.

Upplev Sveriges natur, Martin Emtenäs & Mikael Gustafsson, Bonnier Fakta

En guide till 96 svenska naturplatser, från söder till norr. Med handfasta tips om när det är extra bra att åka dit, några arter att hålla utkik efter och hur man hittar dit. Men också en kort upplevelsetext från varje plats. En fin blädderbok att drömma sig bort med – och att börja planera nya naturupplevelser med.

Våra 20 bästa matsvampar, Mikael Krikorev, Lind & Co förlag.

Lättanvänd spiralbunden svampbok som väl kan tjäna som första svampbok för den som vill komma igång med att plocka och äta svamp. Bra tips om användningen i olika maträtter!

 

Och så några appar:

Grodguiden, Naturskyddsföreningen i samarbetet med Artportalen

Fin, så underbart att kunna spela upp grodljuden och jämföra med vad man hör! Dessutom en nyckel, bilder och fakta. Kan kopplas med artportalen, så man kan rapportera sina fynd.

Fisknyckeln, Sportfiskarna och Artdatabanken, Svenska artprojektet (med nationalnyckeln).

Vill man veta vilken fisk man har i handen är denna app finfin. Dessutom får man veta väldigt mycket mer om fiskarna, beteende och ekologi etc. 

Svampguiden

Lättanvänd och tydlig app för artbestämning i svampskogen, funkar även offline. Mycket användbart med nyckeln där man kan komma fram till vad man håller i handen, och filterfunktionen där man kan ställa in att bara se bruna svampar vid tall exempelvis. Bra bilder på avgörande karaktärer och illustrerad ordlista.