WTO dömer ut EU:s billiga sockerexport

Världshandelsorganisationen WTO har nu slutligt avgjort att en del av EU:s sockerexport är otillåten eftersom subventioner gör den för billig. (Ekonomiekot)

Det är exporten av subventionerat överskottssocker från Europa som WTO länge kritiserat och beslutet kan leda till att EU tvingas sänka priset på en del av det exporterade sockret.

WTO slår fast att åtskilliga miljoner ton överskottssocker exporteras från Europa med så kallat exportstöd, vilket strider mot världshandelsorganisationens regler.

Långvariga protester
Andra sockerproducerande länder, Brasilien, Thailand och Australien, har länge protesterat och krävt att WTO ska ingripa eftersom de anser att EU:s subventionerade sockerexport försvårar konkurrensen på världsmarknaden.

EU har överklagat men nu har alltså den högsta rättsinstansen inom WTO avgjort att en del av EU:s export av överskottssocker är otillåten.

Importerar till högre pris
EU exporterar en del av det Europaproducerade sockret till lägre pris för att få en viss kompensation för att Europa importerar socker från fattiga u-länder till överpris.

WTO:s beslut tvingar sannolikt EU att minska subventionerna till Europas sockerbönder vilket väntas utlösa protester bland EU:s sockerbetsodlare.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se