"Det borgerliga försprånget är väntat"
Det borgerliga blocket fördubblar sitt försprång i den senaste opinionsmätningen från Temo. Drygt elva procentenheter skiljer mellan den borgerliga alliansen och regeringen och samarbetspartierna. Det är det största övertaget sedan 1991.
– Det är en dramatisk, och kanske inte helt oväntad, omsvängning som har legat på lut under ganska långt tid egentligen. Den här mandatperioden har varit kantad med stora politiska svårigheter för regeringspartiet. Man kan kanske snarare säga att det är konstigt att den här förändringen inte har kommit tidigare, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
S har hamnat efter rejält
För ett år sedan hade regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet ett försprång på drygt sju procentenheter i Temos och Dagens Nyheters opinionsundersökning. Ett år senare har försprånget inte bara försvunnit utan regeringen och samarbetspartierna har hamnat ordentligt på efterkälken.
Bland motgångarna för regeringen som Tommy Möller hänvisar till kan nämnas hanteringen av tsunamikatastrofen, kritiken mot hanteringen av de apatiska flyktingbarnen och ekonomin som ångar på i hög takt utan att det blir några nya jobb.
Mycket kan hända före valet
Men hur dramatisk omsvängningen i väljaropinionen än är så är det trots allt nästan ett och ett halvt år kvar till valet och mycket kan hända innan dess, enligt Tommy Möller.
– Vi har sett det tidigare att den borgerliga oppositionen ligger starkt innan man går in i val. Det finns ett tydligt återkommande mönster i svensk politik: socialdemokraterna, som väldigt ofta sitter i regeringsställning, ligger lågt i mellanvalsperioderna men går upp väldigt mycket under valkampanjerna, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se