Fredag 29 april

Programledare: Pia Fridén och Peter Welander

Byggnads blockad
Ska Byggnads blockad mot de lettiska byggnadsarbetarna i Vaxholm bli ett fall för EG-domstolen där Sverige riskerar att förlora? Beskedet kommer idag. EU-reporter Susanne Palme medverkar. (16.05)

Tema: 30 år sedan Vietnamkriget
I morgon är det 30 år sedan krigsslutet och de inbjudna gästerna diskuterar bland annat om kriget i Vietnam var ett befrielsekrig mot en amerikansk ockupation eller ett frihetskrig mot kommunismen. (16.10)

AD-beslut i Vaxholmsmålet
I dag kom AD:s beslut om Vaxholmsmålet: räcker den svenska arbetsmarknadsmodellen för att förhindra att lågbetald arbetskraft från östeuropa dumpar svenska löner? Debatt mellan Johan Norberg, Timbro och Stefan Carlén, fackförbundet Handels. (17.00)

Brittiska soffliggare
Snart är det val i Storbritannien - och enligt opinionsmätningarna kommer Labourregeringen att vinna för tredje gången i rad. Men ingenting är förstås säkert och mycket hänger på hur många som kommer att rösta. Nu sätter Labour in en stöt för att få soffliggarna att gå till valurnorna. Reportage av Agneta Ramberg.

De nya EU-medlemmarna
Nu är det ett år sedan EU-familjen utökades - hur har det gått? Kjell Albin Abrahamson medverkar.

1 maj-såpa
Så här inför söndagens 1 majdemonstration har den socialistiska kampsången Internationalen blviit ett hett ämne i Sollefteå. Efter att den kommunala kulturskolans blåsorkester för barn fick en förfrågan att spela på Första maj protesterade några föräldrar och ringde SVTs lokala nyheter Mittnytt. Nu talar t o m arbetarekommunens ordförande om censur. Så hur ska det bli på första maj? Reportage av Sara Heyman.

Fredagskrönikan
Björn Elmbrants
 krönika tar idag upp hur vi i Sverige hanterar misstänkta ekonomiska brott i näringslivet.

Fotboll och läxläsning
GIF Sundsvall infört obligatorisk läxläsning en gång i veckan efter träningen för alla pojkar mellan 11 och 14 år. Ordföranden i ungdomssektionen anser att klubben ska göra en social insats, inte bara satsa på eliten. Och studier ska vara lika viktigt som fotbollen. Reportage av Agneta Johansson.

Producenter: Patrik Peter och Carlos Garat.