Tio samebyar stämmer staten

Ytterligare nio samebyar stämmer staten för att renbeteskonventionen mellan Sverige och Norge förlängdes mellan 2002 och 2005. - Förhoppningen är att nå en förlikning, säger samebyarnas ombud, SSR:s förbundsdirektör Malin Brännström.

Tidigare i veckan avslöjade Sameradion att Talma sameby stämt staten på 25 miljoner kronor för att renbeteskonventionen förlängdes mellan 2002 och 2005.
Nio andra samebyar har gjort likadant: Frostviken norra, Vilhelmina norra, Vilhelmina södra, Upmeje, Semisjaur-Njarg, Luokta Mávas, Ståkke, Östra Kikekjaur och Könkämä.
 - Det handlar inte om några jättebelopp, säger Malin Brännström.

Merarbete
Bakgrunden är alltså den svensk-norska renbeteskonventionen från 1972. Den reglerar hur samebyar i Sverige får sommarbete i Norge och hur renskötseln i Norge får vinterbete i Sverige. Gemensamt för de nio samebyarna som stämmer staten är att de har fått avstå betesmark på svensk sida för norsk renskötsel. Vilket också inneburit merarbete i form av bevakning och stängseldragning.
Samebyarna har fått ersättning för detta för åren 1972-2002 efter en förlikning med staten.

Konventionen förlängdes
2002 skulle renbeteskonventionen mellan Sverige och Norge förnyas men länderna kom inte överens - konventionen förlängdes därför fram till 2005.
Nu vill samebyarna ha ersättning för 2002-2005 och Malin Brännström hoppas på en förlikning i stället för en kostsam rättsprocess.