Fallolyckorna ska minskas i Västerås

Nu ska Västerås stad försöka minska fallolyckorna bland de äldre, som ofta slutar med till exempel brutna ben.

Staden ska nu analysera och kartlägga fallolyckorna för att kunna minska dem, beslutade kommunstyrelsen i Västerås igår.

- Vi vill att man analyserar och inventerar för att minska fallolyckorna. Och det kräver någon slags åtgärdsplan, och det handlar förstås om fallolyckor på äldreboenden men kanske framför allt fallolyckor i hemmet, säger Elisabet Fridén, kristdemokrat i kommunstyrelsen i Västerås.

En som möter fallolyckor i sin vardag är Lena Jansson, som är sjuksköterska för äldre och funktionshindrade i Skultuna:

- Periodvis har vi inga fall alls, men ibland har vi större skador och då får vi rycka in. Det är ett problem helt klart.

- Om man har brutit ett ben så måste den äldre opereras, och får då åka in till lasarettet, säger Lena Janssson till P4 Västmanland.

Rapporter från bland andra landstinget och Räddningsverket pekar på att fallolyckor är väldigt vanliga, särskilt bland äldre över 80 år.

Det finns flera sätt att räkna, men sociala nämndernas stab har uppskattat att det varje år sker 330 fallolyckor i Västmanlands län.

Vad Västerås Stad ska göra är alltså att analysera och kartlägga vad man ska göra för att minska antalet fallolyckor.

Mer konkret är det inte idag, men kristdemokraten Elisabet Fridén skulle vilja att staden gjorde hembesök hos samtliga invånare äldre än 80 år.

- Jag skulle vilja se ett sådant förslag. I Arboga har man redan prövat detta och de säger att det är det bästa de har gjort när det gäller äldre över 80 år, säger Elisabet Fridén till P4 Västmanland.