Val i Tunisien för tredje gången på kort tid

1:50 min

Idag går tunisierna till val för tredje gången på bara några månader - idag är det dags för andra rundan i presidentvalet. Ekot var idag vid en vallokal i Tunis, där folk köade för att rösta.

En taxi åker förbi och tutar glatt på det hundratal personer som köar för att rösta. Det är tidig morgon, vi är i utkanten av Tunis gamla stadskärna.  

– Jag känner lycka idag. Tunisien har gått en lång väg för att komma ända hit, säger Rafiaa, 55 år, som ska rösta på kandidaten Essebsi.

– Med sin erfarenhet är han rätt man för den situation som landet befinner sig i nu, säger Rafiaa.

Idag, i presidentvalets andra omgång, ska tunisierna välja mellan Beji caid Essebsi, tidigare minister och ledare för det sekulära partiet Nida Tounes, och Moncef Marzouki, sittande tillfällig president sen 2011. 

En av den kommande presidentens viktigaste ansvarsområden blir landets säkerhet.

– Jag oroar mig otroligt mycket över landets säkerhet, säger Rafiaa.

Ett av orosmolnen är det instabila grannlandet Libyen, där stridigheter mellan olika grupper pågår nära den tunisiska gränsen, som hålls stängd nu dagarna runt valet.

Fetah, som står precis bredvid Rafiaa i kön, tänker däremot rösta på Marzouki. Essebsi har en mörk historia, säger hon, det är därför hon vill ge Marzouki ännu en chans.

För det viktigaste är att få välja fritt säger Fetah sen, och Rafiaa stämmer in.
– Leve Tunisien, Marzouki eller Beji, leve Tunisien,  säger kvinnorna