Platsbrist får Norge att hyra fängelser utomlands

1:22 min

Överfulla fängelser i Norge gör att landet nu har tecknat ett närmast unikt avtal om att hyra fängelseplatser – i Nederländerna.

Norges fängelser är överfulla. Och ytterligare runt 1200 personer står i kö för att få avtjäna sina fängelsestraff. Nu ska de exporteras till Nederländerna.

– Detta är alltså en lösning som bidrar till att öka kapaciteten med 242 platser, mer eller mindre över en natt, säger justitieminister Anders Anundsen till norska TV2 om det nya avtalet.

För fyra år sedan blev Belgien först i Europa med att göra som Norge nu gör och hyra ett fängelse i ett annat land för att råda bot på akut platsbrist. Även då var det Nederländerna som hade ett fängelse att hyra ut.

I Norge står runt 1200 personer i kö för att få sona sina brott bakom galler. I veckan la regeringen fram förslag för Stortinget om att skapa 560 nya fängelseplatser på norsk jord. Därtill kommer alltså platserna på fängelset i Veenhuizen i norra Nederländerna. En norsk chef kommer styra över fängelset, och internerna som finns där från i sommar kommer hanteras enligt norsk lag, även om personalen blir nederländsk.

– Det är först och främst personer som har långa domar där det ännu inte är aktuellt med permissioner, och det kan vara utländska personer där det finns utvisningsbeslut, säger Anders Anundsen om vilka norska fångar som kommer skickas till Nederländerna.

Inledningsvis riktade Norge en fråga till Sverige om att hyra fängelseplatser här, men enligt uppgifter till Ekot svarade svenska justitiedepartementet nej.