Oro för fetma hos chokladglada barn

1:34 min

Jul är tiden då vi frossar i choklad i många länder. Men samtidigt finns oron för fetma som ett hälsoproblem, också i Frankrike med ett av världens smalaste folk. Vår korrespondent var med på chokladprovning för franska skolbarn i Paris.

På Sveriges Radios hemsida under Godmorgon världen hittar du ett långt reportage om den franska synen på socker och choklad.

Det är besök av skolklasser var 20 minut på Chokladmuséet i Paris. Flera åttaåringar berättar att de äter choklad till mellanmål varje dag, liksom många andra franska barn.

– Jag älskar choklad. Det är alltid choklad till mellanmål, säger flera barn.

Till jul äter fransmänen Bûche de Noêl - ett vedträ i choklad. Synen på socker är liberal här. Men oron finns för fetma och diabetes. Myndigheterna har kampanjer för en mer sund livsstil, med frukt som mellanmål för barn.

– Frankrike är ett av de länder där övervikt och fetma ökat mest de senaste åren, säger Michele Cecchini läkare och analytiker på internationella samarbetsorganisationen OECD, med huvudkontor i Paris.

Under ekonomiska kristider väljer många familjer bort livsmedel som frukt och grönsaker för billigare och mer onyttiga produkter, säger analytikern.

– Tendensen är att barnen blir mer överviktiga än föräldragenerationen i Sydeuropa. Även om fransmännen är bland de smalaste folken i världen finns inte någon anledning att luta sig tillbaka, istället behöver landet mer förebyggande åtgärder, enligt Michele Cecchini på OECD.