Värnamo

Fältare i Värnamo spräcker gängen

1:48 min

Värnamo har under sju års tid gjort en storsatsning på fältsekreterare som är ute på stan nästan varje helg. Samarbetet inom kommunen har gett resultat som väckt uppmärksamhet på andra håll i landet.  

I Värnamo kommun samarbetar skola, socialtjänst, fritid, tekniska kontoret och fältgruppen. Det modell som väckt uppmärksamhet och gett resultat. Det finns inga gängstrukturer i Värnamo kommun och fler unga missbrukare upptäcks tidigt, tack vare samarbetet inom kommunen. Kennet Carlsson, som är fältsekreterare, säger att det är ovanligt att de är ute bland ungdomarna så ofta som de är.

- När vi är ute på olika utbildningar och träffar människor från andra kommuner ser vi att det är rätt så unikt att ha en sådan här täckning under helgerna som vi har i Värnamo. Det finns inte i någon motsvarande kommun, det är rätt häftigt faktiskt.

Kennet Carlsson säger att det är viktigt att finnas där ungdomarna finns.

Vi märker nu när vi gjort det här några år att ungdomarna undrar var vi är någonstans om de inte träffar oss en helg. Vi jobbar inte med att straffa, vi jobbar med dialog och att hjälpa.

Finns det gäng i Värnamo?

- Det finns inga gängstrukturer i Värnamo på det gamla traditionella sättet att det finns en grupp ungdomar som är ute och drar runt på stan.

Det är kväll på Navets fritidsgård i Värnamo när Kennet dyker upp bland ungdomarna. Han har också kontakt med ungdomarna via facebook.

- Man kan ta privata grejer i facebookchatten om man vill, för det är inte säkert att man vill prata med alla om sådana grejer.

Att fältare ofta är ute på stan uppskattas av ungdomarna.

-Han är min bästa vän, och han tar hand om oss, säger två killar på Navets fritidsgård.