HSB tjänar på hyresrätter i Turning Torso

Ingen ville köpa bostadsrätterna, men när det blev hyresrätter blev det kö till de 147 lägenheterna i Malmö.

För ett drygt år sen kämpade HSB i motvind. Trots stora ansträngningar hade man bara lyckats sälja ett tiotal av Torsons 147 lyxlägenheter.

Efter att man beslutat göra om lägenheterna till hyresrätter stod folk plötsligt på kö.

Att hyra sin lägenhet uppfattas som ett mycket mindre åtagande än att köpa och det förklarar varför lägenheterna var lättuthyrda säger Turning Torsos marknadschef Pia Sandin.

Men prioriteringen att hyra i stället för att köpa kommer kosta de hyresgäster som flyttar in i huset den 1 november stora pengar.


Vi bad HSB ta fram uppgifter om några typiska lägenheter mitt i huset och har jämfört hyran med vad boendekostnaden hade blivit om lägenheten köps som bostadsrätt.

Den som flyttar in i en etta på 46 kvadrat betalar cirka 2 800 kronor mer per månad än om man hade köpt samma lägenhet.  Och för en tvåa på 64 kvadrat betalar hyresgästen ungefär 1 300 kronor mer än om den varit bostadsrätt.

Vi har räknat med en bunden femårsränta och att med en normal belåning och att man har en inkomst att kvitta räntorna mot.

Inte heller har vi räknat med någon värdeökning det visar sig att det bara är de allra största lägenheterna i vårt exempel som är ungefär lika dyra att hyra som att köpa.

Den stora vinnaren är i själva verket HSB Malmö. Skulle föreningen som tänkt lyckats sälja alla lägenheterna hade man fått in drygt 900 miljoner. Idag är huset värt 1,15 miljarder alltså en kvarts miljard mer - en ökning som tillfaller fastighetsägaren och Pia Sandin tror att huset kommer fortsätta stiga i värde.


Mattias Hemmingsson