Många turer när chef ställs till svars för Livs död

4:23 min

2011 omkom målvakten Stefan Liv från Jönköping, tillsammans med hela hans ryska hockeylag i en flygkrasch. 

I Ryssland pågår just nu en rättegång mot en före detta chef på det flygbolag som flög det olycksplan som störtade i september 2011. I kraschen omkom hela det ryska ishockeylaget Lokomotiv, däribland målvaktsikonen Stefan Liv från Jönköping.

Den man som nu står inför rätta i Ryssland är flygbolaget Yak-Services tidigare biträdande chef, Vadim Timofejev, som pekas ut som ytterst ansvarig för kraschen. Fälls han riskerar han sju års fängelse.

Rättegången påbörjades egentligen redan i början av december men fick snart skjutas upp eftersom man misslyckats med att få tag i många av de anhöriga till offren. Det berättar Håkan Westman - före detta journalist och öst-europaexpert, numera lärare på Per Brahegymnasiet i Jönköping som läst på i ryska medier om rättegången.

Flygbolagschefen ska bland annat undertecknat falska papper för att få planet godkänt för flygningar. Besättningen var enligt flera vittnen inte utbildade på planet och det är osäkert om de ens hade behörighet att flyga den aktuella flygplanstypen.

– Han står åtalad för att ha åsidosatt säkerhetsbestämmelserna vid lufttrafik, konstaterar Westman.

Det kommer fram mer och mer att det var strul kring den här resan redan från början. Det var strul flera dagar innan och definitivt dagen innan - vilken tidpunkt planet skulle avgå, hur och när. Det fanns många oklarheter.

Rättegången var beräknad att ta tre dagar, men många tror att det kommer ta mycket längre tid än så - en del menar att det kommer krävas sex månader att reda ut hela ansvaret.