Skåne

Kameror på ambulanser ska filma olycksplatser

3:03 min

Ambulanser i Skåne ska utrustas med kameror på taket för att sjukhusen bättre ska kunna förbereda sig vid större olyckor. Region Skåne har fått tillstånd av länsstyrelsen att testa tekniken under två år.

– Vi har fått tillstånd för att använda en bra kamera som kan ge en bra bild över en skadeplats, som till exempel vid en trafikolycka, säger Poul Kongstad, verksamhetschef för den regionala ambulanssjukvården i Skåne.

Vad är tanken med det?
– Tanken är att den bakre ledningen ska kunna se vad som sker och också se till att extraresurser kommer till plats, men också att det sjukhus som kommer att ta emot patienterna kan se vad som sker på olycksplatsen och förbereda sig. Till exempel kan man kalla in ett ytterligare ett sjukvårdsteam eller traumateam till akuten och på det viset vara beredda när patienterna kommer in.

Första gången på ambulanser

Region Skåne har fått tillstånd av länsstyrelsen att testa en rörlig kamera med zoomfunktion som fästs på ambulansernas tak. Poul Kongstad tror att det är första gången som kameror används på ambulanser för att föra över information till sjukvården, men däremot har tekniken använts av räddningstjänsten i bland annat Västra Götaland.

Kameran kommer att sända översiktsbilder från olycksplatsen, vilket kan vara användbart i olika situationer.

– En större trafikolycka på en motorväg har en viss utformning, och det är alltid bra att veta hur omgivningen är beskaffad. Tar vi till exempel det vi hade häromåret med den stora olyckan på Tranarpsbron, så hade omfattningen av den blivit mycket tydligare om man hade haft den här typen av teknik, säger Poul Kongstad.

Ingen inspelning

Inga bilder från olycksplatsen kommer att spelas in, utan det är bara personal på akuten och regionens tjänsteman i beredskap och regional läkare i beredskap som får tillgång till livebilderna. Tekniken ska nu testas på en ambulans till att börja med, och kameran kommer att vara kopplad till akuten i Malmö.

Om två år måste Region Skåne redovisa vilken nytta kamerorna gjort för att länsstyrelsen ska kunna ta ställning till ett eventuellt nytt tillstånd. Målet är att alla skånska ambulanser ska ha kameror i framtiden.

– Det är ambitionen på sikt, så att man kan kommunicera i bild och ljud mot bakre ledning och sjukhus, säger Poul Kongstad.

Kan det finnas några problem utifrån en integritetsaspekt med kameror på olycksplatser?
– Ja, kameran på olycksplatser kan vålla integritetsproblem, och det är därför vi har ansökt hos länsstyrelsen, eftersom tredje man kan komma på bild. Nu kommer avståndet vara ganska långt, så förmodligen kommer det inte att vara den detaljskärpan att man kan identifiera en person. Man kommer också endast att filma själva olyckan, och där ska ju helst ingen obehörig befinna sig, så vi hoppas att det kommer att vara ett ganska litet problem.