Kritiker: noll procents ränta räcker inte

2:16 min

Riksbanken har fått mycket kritik för att ha legat med för hög reporänta med tanke på den låga inflationen. Men i höstas fattades det historiska beslutet om noll procents ränta. För Riksbanken mest aktive kritiker Lars EO Svensson räcker inte det.

– Bättre sent än aldrig men det hade varit bättre att sänka tidigare. Dessutom är ju inte nollan gränsen utan man bör gå åtminstone till minus 0,25 procent, kanske till minus 0,5 procent, säger Lars EO Svensson, ekonomiprofessor och före detta vice riksbankschef.

Det skulle du velat ha haft redan nu vid decembermötet?

– Det skulle ha gjorts nu. Det var ett misstag att inte sänka räntan.

Det Riksbanken gjorde vid sitt decembermöte var att säga att nollräntan ska ligga kvar längre än vad man sagt tidigare men negativ ränta var inte aktuellt, enligt riksbankschefen Stefan Ingves.

– Om vi har rätt i vår prognos så ligger vi kvar på nollränta. Händer det något annat då får vi ompröva, säger han.

Ompröva är ett ord som Stefan Ingves gillar. Han spjärnade länge emot en sänkning av reporäntan och motiverade det med att lägre ränta skulle få hushållens skuldsättning att öka ytterligare, något som han anser är riskfyllt för svensk ekonomi. Men sen blev han i år historisk om att vara med och fatta beslut om noll procents ränta. Det var ett beslut som mognade fram.

– Inflationstakten under 2014 blev lägre och bra mycket lägre än vad vi och många andra hade räknat med. Då får man också ompröva det som vi har sysslat med när det gäller penningpolitiken, säger han.

Inför nästa år så har Riksbanken redan annonserat att det kan bli fråga om mer extrema åtgärder redan vid februarimötet om det skulle behövas för att få inflationen att börja stiga mot målet två procent.

Förutom negativ ränta kan det bli fråga om stödköp av obligationer, billig utlåning till bankerna och i sista hand åtgärder som sänker kursen på den svenska kronan.

Lars EO Svensson tycker inte att det är nåt att tveka om. Minst ett par av de här åtgärderna bör man ta till redan vid nästa möte. Men han är långt ifrån säker på att bli bönhörd.

– Tyvärr kan man nog inte lita på Riksbanken här, att den är tillräcklig angelägen om att stimulera ekonomin och att uppfylla inflationsmålet.