25 år sedan Rumänien blev fritt från Ceausescu

2:09 min

Idag är det 25 år sedan som Rumänien blev fritt från diktatorn Nicolae Ceausescu och den hårdföra kommunistiska regimen. Ceausescu och hans hustru avrättades under brutala former på juldagen efter veckor av oro och protester mot de svåra ekonomiska förhållandena. 

Det märktes omgående förändringar för oss, säger rumänskan Raluca Topala, som var nio år den juldagen.

– För mig kommer revolutionen alltid att vara kopplad till Lambada, den där dumma sången. Vi kunde inte sluta att titta på tv, för vi hade inte kunnat se något sådant tidigare, berättar Raluca Topala.

Nioåringen var hos mormor på landsbygden och de skulle just slakta julgrisen när en grannflicka kom och sa att president Ceausescu hade sprungit sin väg.

– Att tänka sig Ceauescu springa var omöjligt. Vi litade inte heller på vad vi såg på tv och vågade inte ställa frågor över telefon, berättar Raluca Topala.

Men Rumänien var fritt. Den 21 december 1989 håller Nicolae Ceausescu sitt sista tal. Det blir tumult och hustrun Elena skriker ut över platsen framför dem, som är fylld med människor med röda plakat, att de ska hålla tyst.

Dagen efter flyr paret i en helikopter men grips. På juldagen hålls en skenrättegång i 90 minuter. Paret har inte en chans. Ceausescu hade tiotusentals människors liv på sitt samvete. De skjuts omedelbart utanför på gården.

– Den stora förändringen var att vi kunde börja tala fritt, säger Raluca Topala.

Rumäniens ekonomi låg i spillror och ännu idag  kämpar landet med att komma ikapp andra EU-länder ekonomiskt.