Hälsinglands ungdomar flyr idrotten

1:52 min

Idrottsföreningar i Hälsingland tappar flest ungdomar i landet. Det visar statistik från Riksidrottsförbundet för de senaste 10 åren.

Totalt rör det sig om närmare 300 000 deltagartillfällen mindre på 10 år i Hälsingland.

En av anledningarna är att idrottandet för de minsta blir seriöst alldeles för tidigt, tror Lars Ekengren, distriktsidrottschef på Hälsinglands idrottsförbund.

– I dag är det inte ovanligt att de börjar idrotta i fem-sexårsåldern, och när de hållit på i sju, åtta, nio år tycker många att det räcker, säger Lars Ekengren.

På 10 år har det statliga lokala aktivitetsstödet som betalas ut till idrottsföreningar i Gävleborg minskat med fyra och en halv miljon kronor.

Det handlar om bidrag för ungdomar upp till 25 år - och ser man till pengar och antal deltagartillfällen så handlar det om 25-procentiga minskningar.

Är föreningar då alldeles för tidiga med att dra igång organiserade träningar för barn? Vi ställde frågan till Gästriklands distriktsidrottschef Ann-Gerd Bergdahl.

– Vi vill titta mer på det. Jag kan tro att det är en grupp som väljer att sluta, men sedan är det många som kanske tvingats välja en idrott på grund av familjesituationen, att livspusslet inte går ihop, säger Ann-Gerd Bergdahl.

Andra orsaker som nämns i Hälsingland är ledarbrist och minskade barnkullar. Men betyder då siffrorna att unga människor rör sig mindre?

Nja, inte nödvändigtvis. Snarare är det trenden att träna individuellt och utanför föreningslivet som slagit igenom. Ett exempel är gymboomen.

Så egentligen är det kanske Idrottsförbunden som har en liten kris att bearbeta?

– Ja det är det väl på ett sätt. Du behöver inte komma så långt ut från centrum i Söderhamn så ser du att anläggningar och antalet utövare blir färre, konstaterar distriktsidrottschef Lars Ekengren.