Gymboom när Gävleborgs ungdomar ratar lagidrott

1:37 min

De stora lagsporterna fotboll, innebandy och ishockey krymper på ungdomssidan i Gävleborg. Det visar statistik från Riksidrottsförbundet. En orsak är att många väljer att sporta på egen hand utanför föreningslivet.

En av dem som tränar på egen hand är 18-årige Pontus Larsson från Söderhamn som går på ett av allt fler privatägda gym i länet.

– Söderhamn har blivit som en fitness-stad, och när jag själv slutade spela fotboll började jag ganska fort träna styrketräning, så jag tror definitivt att det är en bidragande faktor till att man inte lagidrottar längre, säger Pontus Larsson.

Det är uppenbart att idrottsföreningarna får stå tillbaka när den moderna människan vill styra över sin tid och sitt liv.

Inte bland de yngsta, som fortfarande lockas av föreningsdriven aktivitet, men i tonåren hakar många istället på den allmänna motionsboomen. Ungefär som Söderhamnstjejen Lina Frykberg beskriver det:

– De flesta som jag känner håller på med gym eller löpning eller skidåkning, säger Lina Frykberg.

När P4 Gävleborg granskar det statliga aktivitetsstöd som föreningslivet fått har vi kunnat se att Gästrikland klarat sig hyggligt även om fotboll, innebandy och ishockey minskar sina deltagartillfällen för ungdomar upp till 25 år. 

Värst är det i Hälsingland som minskat mest i landet. De senaste åren har exempelvis 14 ishockeyklubbar blivit åtta. Fotbollen och innebandyn följer samma dystra tendens.

Lars Ekengren är distriktsidrottschef för Hälsinglands Idrottsförbund:

– Det är en utmaning för oss i föreningsidrotten. Hur ska vi få Lisa, den gång i veckan hon har tid, att välja oss istället?, säger Lars Ekengren.