Oviss politisk framtid för älmhultsmoderat efter skatteslarv

Älmhultspolitikern och moderaten Robert Anderssons politiska framtid är osäker. Detta sen det kommit fram att han undanhållit nästan 100 000 kronor i skatt.

Det var i januari 2002 som Robert Andersson fick 360 000 kronor av Skogsvårdsstyrelsen. Pengarna var en slags miljöersättning för biotopskydd på en fastighet som Robert Andersson ägde, och som han sålde kort därefter. Men när det blev dags att deklarera tog han aldrig upp de 360 000 kronorna, något som enligt Robert Andersson själv berodde på rent slarv.

Moderaternas gruppledare i Älmhult, Bo Mazetti Nissen, säger att man kommer att diskutera Robert Anderssons politiska framtid.

-Vi kommer att ta upp de här frågorna i vår partigrupp när vi träffas nästa gång. Vi kommer att gå igenom hur det hela gått till och hur han ser på sin framtida politiska roll, säger Bo Mazetti Nissen.

Anser du att han ska sitta kvar som vice ordförande i miljö- och byggnämnden?

-Det tycker jag inte att jag vill ta ställning till förrän vi har rett ut alla frågorna här nu.

Robert Anderssons slarv har nu lett till ett skattetillägg på 20 000 kronor och böter på nästan 8000 kronor för vårdslös skatteuppgift. Han har varit grovt oaktsam, enligt åklagaren. Bo Mazetti Nissen fick reda på det här först efter SR Kronobergs rapportering på fredagsmorgonen. Och han säger att en förtroendevald inte får vara hur slarvig som helst.

-Man får i princip inte vara slarvig alls. Sen kan det alltid finnas olika ömmande skäl i olika sammanhang. Man har ju diskuterat mycket till och från var toleransgränsen ska gå, den är väl ganska moralisk egentligen, säger han.

Vad tycker du själv, får man låta bli att deklarera för 360 000 kronor?

-Nej, jag tycker i princip inte det, säger Bo Mazetti Nissen.