På Kavaljeren i Karlskoga får de boende fortsätta att missbruka

1:21 min

Karlskoga är en av de orter i Sverige som har ett äldreboende för missbrukare. Ett sådant som Örebro kommun nu utreder om man ska starta. Och enligt enhetschef Nils Varg fungerar det bra.

– Den oro som fanns från början var ganska ogrundad, säger Nils Varg, enhetschef på Kavaljeren i Karlskoga. Vi trodde väl att det skulle kunna bli rörigt på nätterna och så, men så har det inte alls blivit. Vi har bara personal här till klockan 22 och det är nästan alltid hur lugnt som helst.

Kavaljeren är inrymt i ett hyreshus på Ekeby där idag alla sju platser är fullbelagda. Ett rymligt och ljust kök med separat matsal och allrum finns i direkt anknytning till korridoren med lägenheter. Allt ser välordnat ut.

– De enda regler som vi har här, det är att man inte får vara full eller påverkad i de allmänna utrymmena. Vill man dricka får man gå in till sig, förklarar Nils Varg.

Men enligt honom är det inte mycket fylla på Kavaljeren. De flesta som bor där är i slutfasen av sitt missbruk och dricker inte mer än några burkar öl per dag.

Och att det skulle ligga en motsättning i att kommunen driver ett äldreboende där det är tillåtet att missbruka, förstår inte enhetschef Nils Varg.

– Jag tycker inte att det är nån dubbelmoral i det, säger han. Alla har rätt till ett boende. Det är klart att vi kan stötta och motivera om man vill bli nykter, men vi kan inte hålla på och tjata på folk.

– Det här är ju deras bostad och här måste de få vara som vem som helst. Våran uppgift är att ha hand om deras välmående så att de mår okey i sitt missbruk, avslutar Nils Varg, enhetschef på Kavaljeren i Karlskoga.