Här spårar militären jultomten

1:58 min

Nordamerikanska militärkommandot har inlett sitt årliga spårande av jultomtens färd. Jo, du läste rätt. I snart 60 år har USA:s och Kanadas gemensamma luftförsvarskommande ägnat sig att åt att följa jultomtens rörelsemönster.

Följ spårningen direkt på Norads sida

Alltihop började med en felringning under 50-talets kalla krig. Det var en annons i en tidning i den amerikanska delstaten Colorado. I december 1955 lät ett stort varuhus trycka numret till jultomten, i själva verket till varuhusets kundtjänst, så att barn skulle kunna ringa och önska sig de julklappar föräldrarna sedan förväntades inhandla. 

Det var bara det att tryckfelsnisse var framme och en siffra i telefonnumret blev fel. Nu gick numret istället till den röda telefonen inne i det som i dag är det nordamerikanska luftförsvarskommandots, Norad, sambandscentral på Peterson Air Force Base i Colorado Springs.

Den enda som dittills haft det mycket hemliga numret var Pentagons fyrstjärniga generaler och linjen skulle endast användas om och när främmande makt attackerade USA.

Så när den röda telefonen ringde svarade en överste Harry Shoup, fullt beredd på det ödesdigra beskedet att Sovjetunionen just avfyrat långdistansrobotar, och att kriget brutit ut på allvar.

Istället fick han höra han en liten barnröst som frågade om det var tomten. Överste Shoup fattade ett blixtsnabbt beslut och svarade ja. Det blev början på en jultradition som hållit i sig sedan dess.

Översten beordrade några meniga att svara i den snart oupphörligt ringande telefonen och förklara för alla barn att tack vare militärkommandots avancerade radarsystem kunde man tala om exakt var tomten befann sig och när han kunde förväntas komma med just deras julklappar.  

Väl medveten om den goodwill en koppling till självaste tomten skapar för försvarsmakten, har det hela fått utvecklas till att i dag, nästan 60 år senare, bemannas av hundratals frivilliga som numera förstås även svarar på epost och kan hänvisa till den hemsida där "Bjällerklang" och andra melodier ackompanjerar olika fakta om Norads spårande av jultomten.