Stormen Gudrun - tio år senare

Reportage: Granen är död - leve granen

5:17 min

Trots att det var granskogen som drabbades hårdast av stormen Gudrun 2005 har skogsägarna återigen satsat på gran. Det visar Skogsstyrelsens inventeringar. För skogsägaren Arne Karlsson från Stojby utanför Växjö var gran det självklara valet.

Denna vecka är det tio år sedan stormen Gudrun. Följ vår rapportering här.

– Det finns knappast något hanterbart alternativ till granen, säger han.

Två gånger har Arne Karlsson drabbats hårt av stormen - 1969 och 2005.  Det är för komplicerat med lövskogsskötsel anser han och föredrar därför den mer lättodlade granen, men nu med ett mer stormanpassat skötselprogram för granen, tidiga röjningar och gallring som ger trädens rotsystem en chans att utvecklas. Det gör att träden står stabilare när det blåser.

 – Sen ska jag inte låta granarna bli 30 meter,  utan hugga när de är 25 meter höga, säger Arne Karlsson.

Efter stormen Gudrun bedömde Skogsstyrelsen att knappt en tiondel av den stormdrabbade arealen kunde planteras med löv, 10 000 hektar, och man kunde locka med generösa bidrag på närmare en halv miljard.

Men skogsägarna var svårflörtade. Det blev till slut bara 3000 hektar som planterades, 1000 hektar med bok och ek och 2000 hektar med övrigt löv.

 – Det kanske inte var så oväntat, påfrestningen på skogsbruket var stort och att då byta inriktning var inte lätt, men vi blev ändå förvånade att det blev så lite lövträd planterade, säger Jonas Bergkvist på Skogsstyrelsen.

Att skogsägarna fortsatt plantera gran och bekymrar Skogsstyrelsen. Myndigheten menar att det kan leda till skador framöver i form av rotröta, angrepp av insekter och ökad risk för stormskador eftersom gran planterats på marker där det borde planterats andra sorters träd.   

Hör hela reportaget i ljudklippet ovan - och dela med dig av dina bilder och berättelser från stormen. Mejla nyheter.kronoberg@sverigesradio.se, ring 0470-10 700 eller använd hashtaggen #Gudrun10 på sociala medier.