Polisen släpper film på dödsskjutningen

1:36 min

I USA har protesterna mot den amerikanska polisens metoder fått nytt bränsle av dödskjutningen i Berkeley utanför St Louis i delstaten Missouri, där den afroamerikanske 18-åringen Antonio Martin sköts i hjäl av en vit polis natten till julafton.

Mycket tyder på att fallet Antonio Martin har stora skillnader mot fallet Michael Brown i näraliggande Ferguson och mot fallet Eric Garner i New York.

Under julaftonskvällen kom det fram fler uppgifter om vad som egentligen hände när 18-årige Antonio Martin i Berkeley sköts ihjäl bara några kilometer från det Ferguson där Michael Brown dog i augusti.

Berkeleypolisen visade bland annat upp en grynig och mörk sekvens från en övervakningskamera på den bensinstation där dödsskjutningen ägde rum.

Enligt polisen visar filmen tydligt hur Martin riktar ett vapen mot polismannen. Vapnet beskrivs som en fulladdad pistol, som ska ha beslagtagits på platsen.

Men den två minuter långa sekvensen som visades upp, slutar precis innan polismannen skjuter, och dem som ifrågasätter polisens version av att polismannen verkligen sköt i rent och nödvändigt självförsvar, kräver nu att få se resten av filmen. Antonio Martins mamma kräver dessutom att få se sin sons kropp, något hon hittills nekats.

Berkeleypolisen beskrev också Martin som känd sedan tidigare, och som misstänkt för både rån och våldsbrott. Det förnekas inte av hans familj eller vänner, men är något som aktivister över hela USA hävdar inte är skäl nog att skjuta någon till döds på fläcken.

Samma aktivister kräver också svar på frågan om varför både polismannens kroppskamera och hans bilkamera var avstängda vid händelsen.

I aktivistkretsar är förtroendet för den amerikanska polisen på nollpunkten efter fallen Brown och Garner, och trots att flera av de politiker som vanligtvis instämmer i kritiken mot polisen säger att fallet Martin är helt annorlunda eftersom han faktiskt riktade ett laddat vapen mot polisen, så fortsätter spridda protester, både i Berkeley och här i New York, om än just nu i liten skala.