Politiker från Sala och Heby uppvaktade Messing

Statsrådet Ulrika Messing uppvaktades idag av politiker från Sala och Heby. Samtalet handlade om tågförbindelsen Uvens betydelse.

Statliga Rikstrafiken ska använda de 100 miljoner kronor man fick i extramedel i våras till järnvägstrafiken.

Dessutom har man uppmanats att ta upp förhandlingar med bl a SJ om en långsiklig lösning av trafiken med Uven, var några av beskeden delegationen fick av Messing. 

Carola Gunnarsson, kommunalråd i Sala, var med. Hon tycker att det nära timslånga samtalet var bra.

- Vi fick förståelse för Uvens betydelse, inte minst för kvinnornas möjligheter att pendla inom regionen till jobb eller studier.

60 procent av de 6 000 resenärer som dagligen reser med Uven på någon del av sträckan mellan Norrköping och Uppsala över Västerås, Sala och Heby är kvinnor.

Statsrådet Ulrika Messing konstaterade samtidigt att hon såg det som rimligare att statens pengar användes till att göra det möjligt att pendla till jobbet än att förlusttäcka veckoslutsresor till kultur och nöjen.

Rikstrafiks förlusttäckning för Uven har de senaste åren legat på 17 miljoner kronor; pengar som den uppvaktande delegationen nu hoppas att trafiken ska få även fortsätttningsvis.

Kommunerna utmed linjen har garderat sig för att klara trafiken året ut genom att gå in med extrapengar utöver de 15 miljoner man redan betalar.