Polisen: Moskébranden kan vara anlagd

1:56 min

Branden i en moské i Eskilstuna ser ut att vara anlagd, enligt polisen finns uppgifter som tyder på det. Flera personer skadades och flera har förts till sjukhus.

Lars Franzell är förundersökningsledare:

- Vi har vittnesuppgifter som bekräftar  att någon, utanför lokalen, har kastat in någon form av föremål genom en glasruta. Därefter har det uppstått en kraftig brand inne i lokalen, säger förundersökningsledare Lars Franzell. 

Det var mitt under en gudstjänst som en person i en annan del av lokalen kom springande och skrek att det brann, vilket ledde till panik.

Det finns lite olika uppgifter om hur många som fanns i moskén just då. Polisen säger mellan 15-20 personer, andra att det var om upp till 50 människor där. Fem personer fick föras till sjukhus med rökskador och skärsår.

Khalif Samantar, kassör i Eskilstuna Islamska Dawa center var i moskén när det började brinna:

- Vi har inte varit rädda, för vi har inte tidigare fått hot. Det hände plötsligt och vi undrar hur det hänt. Det är möjligt att det är någon som gjort det, det kan vara någon som inte tycker om islam, säger Khalif Samantar.

Just nu pågår släckningsarbetet i moskén, som ligger i centrala Eskilstuna i bottenvåningen på ett stort hyreshus.

Fönstren är totalt utblåsta. Branden startade snabbt och lokalen var helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen.

Ett 20-tal brandmän från fyra olika räddningstjänster har arbetat med att släcka branden. Människor har evakuerats från intilliggande lägenheter.

- Det vi gjort är att släcka branden utifrån och gått in med rökdykare invändigt och evakuerat boende i närheten, säger räddningsledare David Hultman.

Hur såg det ut när ni kom till platsen?

- Det var fullt utvecklad brand när vi kom hit.

Var det fara för liv?

- Absolut.

Polisen har ingen misstänkt för branden i nuläget. 

Moskén kommer att bevakas av polis under natten, och under morgondagen kommer en teknisk undersökning genomföras för att få reda på exakt hur branden startade. 

Polisen är nu mycket angelägen att komma i kontakt med personer som vet något om branden. 

– Vi kommer att höra folk under hela kvällen, men vi är helt beroende av vittnen för att lösa detta. Vet man något, så kontakta gärna oss, säger Lars Franzel, förundersökningsledare vid polisen.